
Fazele Lunii, cunoscute de majoritatea dar văzute de puțini…
Explicația lor este simplă: din cauza unghiului sub care vedem regiunea selenară iluminată de Soare, vedem cum Luna prezintă diferite faze (faze însemnând procente diferite de iluminare a discului Lunii).
Știm cât îi ia Lunii să se rotească în jurul Pământului (27,3 de zile) și știm cât trebuie să așteptăm până vedem aceeași fază (29,5 zile).
Dar putem face și calcule mai curioase.
Meton a descoperit (în 460 î.e.n) că fazele Lunii cad în aceeași a anului după 19 ani. Este foarte curios, un fel de sincronizare a fazelor Lunii cu al nostru calendar. De exemplu pe 19 ianuarie 2011 avem Lună Plină. Aceeași Lună Plină se va produce pe 19 ianuarie 2030 și la fel în 2049, 2068, etc. Acest ciclu se numește „ciclu metonic”.
Există și alte sincronizări: după doi ani de la poducerea unei anumite faze a Lunii se va produce faza precedentă în aproximativ aceeași zi a calendarului.
Sau: după opt ani, aceleași faze ale Lunii se produc cu o întârziere de o zi sau două în calendar. Avem Lună Plină pe 19 ian 2011 și vom avea și pe 21 ian 2019.
Ultima sincronizare: la 372 de ani după producerea unei faze ale Lunii, vom avea aceeași fază în aceeași zi calendaristică. De exemplu, știm cu precizie că Luna Plină de pe 19 ianuarie 2011 se va repeta în anul 2383!
Și când te gândești că unii iau Luna în serios…
“Știm cât îi ia Lunii să se rotească în jurul Pământului (27,3 de zile) și știm cât trebuie să așteptăm până vedem aceeași fază (29,5 zile).” Treaba de mai sus pe care am citat-o n-o inteleg deloc. Poate-mi explica si mie cineva. Tot astronomii au descoperit si adus la cunostinta publicului larg faptul ca Luna se departeaza de Terra cu 3 cm si ceva in fiecare an. Tot astronomii spun ca in trecut Luna se rotea-n jurul Terrei pe o orbita mult mai apropiata a.i. revolutia Lunii in jurul planetei noastre dura 13 zile (aicea sant si coroborari cu date ale paleontologilor care au sustinut acest lucru dupa niste fosile de moluste care-si adaugau cate o striatie pe cochilie cu fiecare zi de revolutie lunara). Revolutia lunara de 27.3 zile cred ca era pe vremea egiptenilor antici; azi Luna tot departandu-se-n fiec. an a ajuns sa faca revolutia completa in 29.5 zile. Va e frica cumva sa nu incurcati socotelile misticilor şeptari? Mistici care afirma ca energia universala=Universul e oranduit pe 7 nivele iar Luna se roteste-n jurul nostru in aprox. 7*4 zile? Glumesc desigur.
Perioada orbitala a Lunii (adica cat timp ii ia sa faca o rotatie completa in jurul Pamantului) este de 27,3 zile. Aceasta perioada nu coincide cu cea in care se repeta o faza a Lunii pentru ca in timp ce Luna face o rotatie in jurul Pamantului, acesta se deplaseaza in jurul Soarelui iar faza Lunii este data de unghiul sub care o vedem fata de Soare. Deci Luna nu face revolutia completa in 29,5 zile ci in 27,3. Acele 29,5 zile sunt separate de cele 27,7.
Luna se roteste in jurul planetei noastre mai repede decat in trecut iar rezultatul este ca se indeparteaza cu 3,7 cm pe an.
Buna ziua! Lucrez la un ceas electronic cu tot felul de “complicatii”. As vrea sa adaug si fazele lunii in soft numai ca nu stiu cum sa implementez aceste faze ale lunii… Pana la urma care este ciclul? 29,5 sau 27,32? Va multumesc anticipat!
Fazele Lunii se repeta la fiecare 29,53 de zile, aceasta perioada numindu-se „perioada sinodica”. Puteti gasi formule de calcul in cartea aceasta http://www.willbell.com/math/mc3.htm sau pe net.
Va multumesc pentru raspunsul prompt! Am calculat asa: 29,53 zile reprezinta
29 zile
12 ore
43 min
12 sec
Asadar, daca astazi la ora 23:00 este luna plina, peste 29 zile, 12 ore, 43 min si 12 sec va fi iarasi luna plina? Este corect pseudocodul? Va multumesc!