Oblic peste Lună

Am tot văzut fotografii cu Luna, detaliate sau nu, și toate au ceva în comun: sunt făcute de pe Pământ sau de sondele spațiale care au orbitat în jurul Lunii și ne arată relieful selenar de sus.

Craterul Bhabha are 65 km în diametru și a adâncime de 3,5 km față de marginile sale. Foto: NASA/GSFC/Arizona State University
Craterul Bhabha are 65 km în diametru și a adâncime de 3,5 km față de marginile sale. Foto: NASA/GSFC/Arizona State University

A venit timpul să putem vedea craterele și munții de pe Lună  ca și cum am zbura pe deasupra lor (foarte de sus) cu un elicopter, adică oblic.

Imaginile sunt luate de sonda spațială Lunar Reconnaissance Orbiter care orbitează Luna de un an și se află la o înălțime de 50 km deasupra acesteia.

Din când în când, în afară de imaginile extraordinare dar luate perpendicular pe relief, sonda este comandată să privească oblic spre Lună. În acest caz putem vedea umbrele lăsate de munți și bolovani dar și înălțimea sau adâncimea reliefului.

Prima imagine oblică luată de sonda LRO. Regiunea din imagine se află la coordonatele 65.5°N, 55.6°E și constă dintr-o succesiune de cratere și dealuri. Astronomii consideră că această zonă este „lină”
Prima imagine oblică luată de sonda LRO. Regiunea din imagine se află la coordonatele 65.5°N, 55.6°E și constă dintr-o succesiune de cratere și dealuri. Astronomii consideră că această zonă este „lină”. Foto: NASA/GSFC/Arizona State University
Vârf muntos din craterul Aitken. Cel mai înalt pisc are 900 m în înălțime. Foto: NASA/GSFC/Arizona State University
Vârf muntos din craterul Aitken. Cel mai înalt pisc are 900 m în înălțime. Foto: NASA/GSFC/Arizona State University
O zonă de 30 km lățime din craterul Vertregt J, un loc nu prea bun pentru un cartier rezidențial
O zonă de 30 km lățime din craterul Vertregt J, un loc nu prea bun pentru un cartier rezidențial. Foto: NASA/GSFC/Arizona State University

Frumusețea stă și în faptul că toate aceste imagini pot fi văzute la rezoluție originale, gratis, pe site-ul sondei: http://wms.lroc.asu.edu/lroc_browse.

4 comments

  1. M-am uitat pe site-ul sondei. Imaginea “Secrets of Schröteri – WAC mosaic” mi se pare dubioasa rau de tot. Ce pacat ca nu au dat poze de rezolutie mai inalta! Sant ferm convins ca se pot face poze chiar detaliate, judecand dupa faptul ca in timpul razboiului rece a avut loc un “concurs” intre SUA si URSS de fotografiere a unui detaliu terestru din satelitii militari aflati pe orbite circumterestre; rezultatul a fost de egalitate, adica stelitii mil. ai ambelor puteri de atunci au fotografiat o minge de ping-pong sau bila de golf, nu stiu exact aflata pe o pajiste. Deci se putea acu’ mai bine de 20 de ani. Logic ca si navele terestre ce orbiteaza diverse planete au facut asemenea poze la detaliu. Iar publicului larg i se arunca praf in ochi dandu-i poze luate de la 100-200 km. Probabil in pozele detaliate se observa urme clare de constructii/vehicule artificiale, vietuitoare pluricelulare etc. iar informatiile de genul acesta sant automat clasificate si arhivate de serviciile secrete, ca informatii secretizate, la care plebea nu va avea acces poate niciodata.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s