Vecini diferiți

Luna și Pământul. Foto: ESA/NASA
Luna și Pământul. Foto: ESA/NASA

Diferite precum un rocker și un manelist, ateul și creștinul, piroga și avionul cu reacție, vârful Omu și mall Vitan, bebelușul și octogenarul, cartea și caseta video, romanul de dragoste și capitalul lui Marx, sucul natural de portocale și cea mai proastă cola, albă ca zăpada și laura andreșan, facebook și jurnalul intim ascuns sub pat sau otv și arte, cele două lumi din imagine reprezintă totul pentru noi.

Cea albastră, Terra, acoperită de nori albi suprasaturați de vaporii de apă și de o peliculă fină de oxigen, azot, argon și alte gaze, locul unde viața poate exista și evolua, și Luna, un satelit  sterp, scăldat de razele și radiația Soarelui, aparent fără nici o utilitate.

Imaginea astronautului Paolo Nespoli, aflat în prezent la serviciu pe Stația Spațială Internațională la numai 400 km deasupra capetelor noastre, ne arată pelicula fină de gaze numită de noi „atmosferă” care permite existența vieții așa cum o știm. Luna însă este gălbuie, fără atmosferă, dar are un rol important: menține (aproape) neschimbată axa de rotație a planetei noastre. Fără ea probabil viața ar fi evoluat altfel (sau de loc).

Nimeni nu ar putea trăi pe Lună: ziua sunt 100° C iar noaptea -150. De la răsăritul până la apusul Soarelui trec 14 zile și tot ce se află la suprafață este bombardat de radiația emisă de Soare.

Astronautul Paolo Nespoli are o pagină pe Flickr unde posteaza des imagini luate din spațiu.

4 comments

  1. Ati ales cea mai ciudata planeta. Venus se roteste in jurul axei proprii invers fata de celelalte planete. Modul in care variaza inclinarea axei acestei planete nu a fost studiat nici pana in prezent, motivul viind imposibilitatea obsevarii detaliilor pe suprafata. Unele simulari arata ca din cauza Soarelui si a atmosferei dense, axa planetei Venus s-ar putea inclina in timp de 177 grade pana la 60 grade.

    Un exemplu mai bun ar fi planeta Marte care nu are sateliti mari. Inclincarea axei acestei planete variaza intre 11 si 49 de grade din cauza perturbatiilor gravitationale ale altor planete.

  2. Ca tot vorbim de lucruri ciudate, mai de graba planete, hai sa vorbim de , o planeta iar ciudata, Uranus. Ea este inclinata intr-o parte, la aproximativ 80 de grade (domnule Sonka corectati-ma daca este nevoie) . A fost ”vizitata” , adica studiata de voyager 2 , iar cand sa o paraseasca, surpriza (frumoasa) ea se vedea impreuna cu inelele sale ca o tinta , si cel mai frumos , inelele se vedeau ca firele de praf in lumina soarelui. O planeta frumoasa si interesanta, ce ascunde multe mistere, la fel ca neptun, deoarece au fost studiate doar de o sonda (sau doua , nu mai tin minte).

  3. Si completez, la Uranus, ca nu se stie prea bine unde este polul nord, asa ca , nu abordati subiectul!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s