
Știrea catastrofală a săptamânii este că asteroidul Apophis se va ciocni cu Pământul în luna aprilie 2036.
Adevărul este că nu se știe dacă o să se ciocnească, iar cei care susțin asta doar speculează. Vom ști aproape sigur în 2013 când asteroidul va putea fi studiar radar și sigur în 2029 când vom afla cum îi va modifica planeta noastră traiectoria.
Totuși să ne imaginăm că Apophis ar cădea la Pitești. Oare ce ar simți bucureștenii?
Există o întreagă teorie și multe formule care ne spun ce se va întâmpla și voi încerca să rezum mai jos.
Știm că asteroidul are aproximativ 270 m. Bănuim că este constituit din rocă pentru că din acest material sunt făcuți asteroizii din zona în care se află și planeta noastră. Mai știm că viteza de intrare în atmosferă a unui asteroid este cam de 17 km/s (61.000 km/h). Statistic vorbind un asemenea asteroid cade pe Terra odată la 70.000 de ani deci cel care a căzut anterior la Pitești nu a fost consemnat în istorie.
Acum începem să calculăm ce se va întâmpla dacă Apophis ar cădea la Pitești, la aproximativ 100 km depărtare de București.
În primul rând obiectul nu va rezista presiunii create de frecarea cu atmosfera și se va fragmenta la o altitudine de 54.000 metri. Fragmentele vor cădea pe sol cu viteza de 15,9 km/s (57.240 km/h) într-o regiune de aproape 1 km lungime (o elipsă de 0,885×0,626 km).
Energia impactului este 3,39×1018 jouli. Această energie este degajată dacă detonezi 9,36×102 tone de TNT.
Craterul care se va produce va avea un diametru de 4,41 km și o adâncime de 463 de metri.
Bolidul fiebinte (aproximativ 3000° C) și luminos care se va produce în urma impactului se va vedea de 5 ori mai mare decât se vede Soarele. Vom avea timp de 41 de secunde doi sori pe cer. Diametrul său la locul impactului este de 4,74 km. Asta înseamnă că tot ce se va afla acel loc, pe o rază de 2,37 km în jurul impacului, va fi vaporizat pe loc.
La 20 de secunde după impact pământul de sub picioarele bucreștenilor va fi zgâlțâit de un cutremur de 6,6 pe scara Richter.
Materia aruncată în aer în urma impacului va ajunge la București după 2,4 minute și va fi constituită din pulbere și mici roci cu un diametru mediu de 2,7 cm.
Dar asta nu e tot. La 5 minute după impact vom primi o undă de șoc atmosferică care trece prin oraș cu un zgomot la fel de mare ca cel din Piața Universității într-o zi cu trafic aglomerat. Mișcarea aerului va sparge geamurile mai subțiri (cei cu termopane vor fi avantajați).
Un lucru nu am calculat: ce ar simți piteștenii…
Fix asta m-am intrebat tot articolul, ce se intampla cu pitestenii? 🙂
ce se va intampla daca va cadea in rau sau in baraj?
bine shenko, mi-ai placut.
respecte,
/shark.
… La revedere ţuică!!!
hei! clar vor fi morti si daca spui ca va avea 3000 de grade vor muri inainte de a lua impactul cu solul! se poate ca dupa cutremur samoara ceva oameni si din bucuresti! nu sunt prea sigura …adica in loc sa nimereasca partidu a nimerit pitestiu!! trebuie sa fie si astia programati mai bn…
da o sa fie prin 2036 …..stai o sa am 38 ani!!!!! nui bn ma duc in bulgaria atunci sami spuneti ziua!
Este prima data cand intru pe acest site!
Cu ocazia noptii muzeelor am zis sa vad ce organizati voi…
Nu am vazut nimic care sa sara in ochi…insa am intrat in acest articol …l-am citit si nu imi pare rau…. nu stiu cat de adevarate sunt datele statistice din el, insa clar m-a amuzat….
Good job sonkab!Un articol ce merita citit!
De ce diametrul craterului pe care-l va produce va avea 4,41 km daca asteroidul la momentul impactului cu solul va avea un diametru de 4,74 km?
nu prea am inteles..daca se fragmenteaza la intrarea in atmosfera inseamna ca va produce mai multe cratere la impact,iar daca diametrul lui la impactul cu solul este de 4,47 km,dece craterul va avea un diametru de 4,41 km,mai mic decat cel al asteroidului?
Autorul, Sonkab, pare cel putin dezinformat daca nu rau voitor, asa explicandu-se probabil si faptul ca scrie sub pseudonim.
Spun asta pentru ca, daca s-ar fi uitat pe http://neo.jpl.nasa.gov/apophis/ ar fi vazut ca dpdv stiintific nu se poate calcula o predictie cat de cat a traiectoriei, lipsind parametrii de baza ca masa asteroidului. De fapt autorul a amintit ceva, cum ca se va reface calculul traiectoriei dupa ce vor fi masurati parametrii, dar asta numai ca o paranteza, accentul fiind pe impact.
Oricum articolul pare a fi decupat din OTV dar cu trend mai stiintific :D.
Rectific – Sonkab este dl Sonka Adrian si imi cer scuze ptr confuzie. In rest, ramane cum am vorbit 😉
Masa unui corp mic care se roteste in jurul unui alt corp mult mai mare se poate determina daca poti cunoaste traiectoria corpului mic.
La Apophis nu se cunosc doua marimi: densitatea si marimea exacta. Aceste doua detalii se pot estima si se alege o valoare medie.
foarte fain articolul!
Intrebare este: Nu se poate modifica traiectoria in asa fel incat sa pice pe casa popoului ? Acolo la ne-demnitarii #$#$% ? 😉
eventual sa fie pus pe o traiectorie de asteptare, pana cand se reuneste plenul celor doua camere parlamentare… 🙂
Ar avea ceva de asteptat pana se intruneste plenul, la astia mai mereu sunt in vacanta sau nu vin ala munca. Pana si corpurile ceresti sunt satule de neseriozitatea politicienilor…
Sa pice oriunde. O merlesc si aia buni si aia rai. Asa o sa se pastreze echilibrul in natura…
Not a good thing if Apophis or any other asteroid falls on Pitești or anywhere else. Ask the people in Cheliabinsk. I calculated/estimated the weight of that meteor to be about 10,000 tons. Aophis is much much bigger than what hit Cheliabinsk.
Allo: sunt Canadian, și membru la Club d’Astronomie de Dorval, și Société d’Astronomie du Planétarium de Montréal. Voi fi la Bucuresști Dec 18. Cănd țineți meetinguri, aș dori să va vizitez?
Fac astronomie amator începând în 1965
Toate cele bune,
Alex Stefanescu
stefanes@pubnix.net
Si calu’ ce a zis?
cum are fer in el sigur va cadea la strehaia…
Gogule, probleme la mansarda? La 270 m in diametru, nu cumva esti prea optimist pentru Bucuresti?
Va multumesc nespus de mult. M-ati umplut de speranta si nerabdare totodata… Abia astept… Va v-oi transmite ce-am simtit de indata ce v-oi putea… Nu mai pot de bucurie… Ce noroc o sa cada pe capu’ nostru aici la Pitesti… Deja va vad cum muriti de invidie… Am loc de cazare, dar grabiti-va ca s-ar putea mai tarziu sa coste mai mult decat la Cluj… Inca o data va multumesc pentru insufletitoarea predictie de aici din epicentrul acestui viitor fenomen – Pitesti. He he he …
Va multumesc nespus de mult. M-ati umplut de speranta si nerabdare totodata… Abia astept… Va v-oi transmite ce-am simtit de indata ce v-oi putea… Nu mai pot de bucurie… Ce noroc o sa cada pe capu’ nostru aici la Pitesti… Deja va vad cum muriti de invidie… Am loc de cazare, dar grabiti-va ca s-ar putea mai tarziu sa coste mai mult decat la Cluj… Inca o data va multumesc pentru insufletitoarea predictie de aici din epicentrul acestui viitor fenomen – Pitesti. He he he …
Serios? “… undă de șoc atmosferică care trece …” Chiar nu verifica nimeni aceste cacofonii inainte de a le publica?
“… cu un zgomot la fel de mare ca cel din …” Doua cacofonii majore intr-o singura fraza… oare se incearca stabilierea unui record?
“… cu un zgomot la fel de mare ca cel din Piața Universității într-o zi cu trafic aglomerat. Mișcarea aerului va sparge geamurile mai subțiri (cei cu termopane vor fi avantajați).” Sa intelegem ca, in fiecare zi cu trafic aglomertat, in Piata Universitatii se spargeau geamurile si de aceea s-au montat termopane?