Pe majoritatea corpurilor cerești solide din sistemul solar noaptea vine brusc. Acolo unde nu există atmosferă Soarele se deplasează pe un cer negru și plin de stele, iar cand trece de orizont peisajul devine brusc negru ca și cum cineva ar fi apăsat pe un buton.
Însă pe două planete și un satelit nu se întâmplă așa. Vorbesc despre Terra, Marte și Titan. Atmosfera face ca razele Soarelui dispărut de sub orizont să ajungă încă în ochii privitorului iar acest lucru duce la o „stare” de de semi-întuneric a mediului înconjurător. Numim această stare „crepuscul” și reamintesc că apare numai pe corpurile care au atmosferă.
Pe Titan este greu aflat ce se întâmplă când apune Soarele, pe Marte știm că cerul devine roz-albastru iar pe Terra putem vedea cu ochii proprii și personali.
Un apus de Soare este uimitor de privit. Întâi vedem cum acesta devine roșu. Motivul este împrăștierea de către atmosferă a părții albastre din lumină la trecerea printr-un strat mai gros de atmosferă decât în restul zilei. Rămâne numai roșul, galbenul și portocaliul care se combină în frumosul mare Soare roșu. Este mare pentru că minunatul nostru creier crede că cerul de la orizont este mult mai departe decât cel de deasupra capului iar Soarele trebuie să fie mare ca să se vadă. Crede atât de mult încât mărește artificial discul Soarelui producând „iluzia Ponzo”.
Noaptea nu vine brusc pentru că razele Soarelui se refractă prin atmosferă și ajung încă la noi. Imediat după apusul Soarelui și până când acesta atinge 6° sub orizont (12 diametre ale discului său) avem „crepusculul civil”. Atunci culorile cerului sunt foarte intense iar primarii de sector trebuie să aprindă luminile stradale.
Urmează „crepusculul nautic” când Soarele se află între 6° și 12° sub orizont. Deja se întunecă, cerul nu mai este colorat iar marinarii nu mai pot distinge unde se termină marea și începe cerul acesta fiind și motivul pentru care crepusculul se numește „nautic”.
Atunci când Soarele se află de la 12° la 18° sub orizont avem „crepusculul astronomic”. Acesta se termină când cele mai puțin strălucitoare stele detectabile cu ochiul liber devin vizibile. De abia acum începe noaptea adevărata…
[…] că noaptea nu vine imediat după apusul Soarelui, mai avem de așteptat până când se întunecă complet. Crepusculul […]