Nume în sistemul solar – planetele

Sistemul solar
Sistemul solar

Numele planetelor sunt arhicunoscute dar nu mulți cunosc motivul botezului.

Nepotismul este la modă și în sistemul solar: Saturn este tatăl lui Jupiter, Neptun și Pluton. Jupiter este tatăl lui Mercur, Venus și Marte.

Mercur – a primit numele mesagerului zeilor, Mercurius, pentru că se deplasa foarte repede pe cer. Mercur aleargă repede printre stele pentru că este cea mai apropiată planetă de Soare. Viteza ei variază între 38,5 km/s și 58,9 km/s, de 1,3 și două ori mai repede decât a Pământului. Desigur că romanii nu știau acest lucru dar era evident că  astrul avea o viteză mare. Comic: până în secolul 4 î.e.n grecii credeau că Mercur era de fapt doi aștri – unul vizibil seara numit Hermes și altul vizibil dimineața numit Apollo.

Venus – este botezată după zeița iubirii la romani pentru că este cel mai strălucitor astru de pe cer (după Soare și Lună). Strălucirea mare a planetei a inspirat frumusețe și de aici a ieșit numele. Motivul pentru care Venus este atât de strălucitoare este reflectivitatea foarte mare a atmosferei sale dar bine înțeles motivul era necunoscut atunci. Astronomii Plinius (imperiul roman) și Simplicius (Grecia antică) menționează că Venus lasă umbre.

Marte – culoarea roșiatică a planetei i-a inspirat pe romani să îi dea numele zeului războiului. Prin telescop s-ar vedea portocalie din cauza oxidului de fier aflat în fiecare rocă marțiană. Bine că astrologii nu stiu că Marte nu este roșie ca sângele…

Jupiter – poartă numele celei mai importante zeități din mitologia romană. Probabil că numele a fost ales datorită strălucirii mari și constante a planetei.

Saturn – era ultima planetă cunoscută de către cei din antichitate, se mișca lent printre stele și a inspirat celor de atunci trecerea lentă a timpului. Ca urmare i-au dat numele de „Saturn”, părintele timpului, primul „șef” al Olimpului și tatăl lui Zeus. Saturn este și zeul agriculturii.

Uranus – a primit nume în ton cu celelalte planete. Uranus este zeul grec al cerului, numele fiind propus de către astronomul Bode. Planeta s-a mai numit Georgium Sidus (steaua lui George) și Herschel (după numele descoperitorului).

Neptun – planeta s-a mai numit „planeta lui LeVerrier”, Janus și Oceanus. Neptun este zeul mărilor la romani.

 

One comment

  1. Daca ar fi stiut roamanii cat de mare este jupiter, probabil el era tatal a toate planetele din sistemult solar…iar mama lui ar fi fost soarele, bine inteles.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s