Pământul, Luna și distanța dintre ele la scară

Luna a venit și a plecat. O să o mai facă iar peste 28 de zile și la fel timp de câteva miliarde de ani. Oamenii de știință au avut dreptate, nu s-a întâmplat nimic. Astrologii la fel pentru au „prezis” ca „s-ar putea întâmpla”:  dacă nu se întamplă pot spune că au zis că „s-ar putea” și daca s-a întâmplat ziceau că ne-au zis ei că s-ar putea.

Cea mai ciudată treabă a fost reprezentarea în mass-media a sistemului Pâmânt-Luna la scară. Dacă ar fi făcut-o bine, oamenii și-ar fi dat seama dintr-o privire că apropierea Lunii nu înseamnă mai nimic comparată cu distanța până la Pământ (bineînțeles că nu și-au dorit asta).

Priviți mai jos o reprezentare la scară. Luna este de 3,66 ori mai mică decât Terra și se află la o depărtare egală cu 30 de diametre ale planetei noastre. Simplu, ușor de aflat după ce faci câteva împărțiri.

Terra, Luna și depărtarea dintre ele la scară
Terra, Luna și depărtarea dintre ele la scară

Și acum ca să râdem, iată cum au fost reprezentate cele două obiecte la Antene:

Luna, Terra și distanța dintre ele la TV
Luna, Terra și distanța dintre ele la TV

Iată desenul „la scară” dat de ProTv.

Departarea Lunii față de Terra, varianta ProTV
Departarea Lunii față de Terra, varianta ProTV

 

Dacă mai găsiți imagini de acest gen mi le puteți trimite să le pun în această pagină.

6 comments

 1. Nu este prima data cand se intampla acest lucru la Antene si Realitatea, in goana dupa audiente. Din pacate nu este inca nici o lege care sa interzica crearea deliberata a panicii pentru interesul propriu, sau termenul “panica” nu este bine definit in legile existente.
  A trebuit sa le explic cunostintelor, care s-au uitat la TV in acea perioada, ceea ce se intampla in realitate si cunostintele mele se datoreaza inclusiv sectiunii Stiri prezentata de dl Sonka Adrian si colegii acestuia de la Observatorul Astro Urseanu, pentru explicatiile linistitoare si reale in acelasi timp.

 2. Cred că la cum au prezentat apropierea Lunii în grafica Antenei, la 300.000 km aş fi putut atinge craterul Tycho.

  Dar la ce să ne aşteptăm dacă lumea încă mai crede că viaţa le este influenţată în mod semnificativ de către Neptun şi Pluto.

  🙂

 3. Buna ziua, ar tebui sa tineti cont ca planul orbitei efectuat de Luna fata de planul ecuatorului pamantului (cele doua plane fiind paralele) se afla la o distanta care nu trebue neglijata. Atat calculele matematice cat si fenomenele astrale stabilesc ca orbita Lunara s-ar efectua dincolo de polul sud al Pamantului. In imaginea de mai sus atat Pamantul cat si Luna sunt in acelas plan. Prin cobararea Lunei mai zos de polul sud al Pamantului se va reda o pozitie apropiata de realitate.

  • Inclinarea orbitei Lunii fata de ecuatorul terestrul este de 18,28 – 28,58 grade. In nici un caz nu ajunge la poli iar diferenta de distanta este neglijabila.

 4. Da…cum va spuneam…si eu am inceput sa-i linistesc pe cunoscuti, mai ales colegii mei, care , stiind ca eu sunt pasionata de astronomie , spuneau ”diana nu sti despre acest lucru??” iar eu le raspundeam relaxata si razand ” dragilor, voi credeti toate prostiile de la stiri?! stiti ceva?? totul este o prostie, nu este nimic grav!!” si incepeam sa le explic eu despre intreaga teorie si asa, dar ei se uitau ca la un calendar astronomic (nici nu stiu ce-i ala macar!!)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s