Montes Carpatus și alte nume românești pe Lună

Unii munți de pe Lună au primit numele munților de pe Terra, printre care și numele de „Munții Carpați”. Carpații nu străbat numai țara noastră dar nouă ne place să credem că sunt ai noștri și putem spune că Montes Carpatus este un nume românesc pe Lună.

Munții sunt de fapt margina unui bazin lunar (o groapă imensă și foarte veche) umplut de către lavă acum multe miliarde de ani. Se întind pe 290 km și sunt fragmentați în multe piscuri și văi, cel mai înalt vârf având 2400 metri.

Munții Carpați de pe Lună și nume românești dispărute. Foto: NASA/LRO
Munții Carpați de pe Lună și nume românești dispărute. Foto: NASA/LRO

Sunt multe masive muntoase în Muntes Carpatus iar unele dintre ele au avut în trecut nume românești la care s-a renunțat.

Un nume dispărut ar fi Promontorium Banat, adica promontoriul Banat. Numele a fost ales pentru un masiv din Montes Carpatus și a fost aprobat de Uniunea Astronomică Internațională (UAI) în 1935. Din păcate într-un un nou atlas lunar, editat de Gerard Kuiper în 1961, se renunță la acest nume și UAI aprobă „renunțarea” în 1961.

Numele de Banat vine de la regiunea istorică a țării noastre și a fost atașată unui masiv muntos care se avântă într-o mare lunară, de aici venind și termenul de promontoriu.

Un alt nume românesc este Sinus Pietrosul care s-ar traduce prin Glolful Pietrosul. Golful se află tot printre masivele muntoase ale Montes Carpatus și reprezintă o zonă lină, un golf al Mare Imbrium. UAI a renunțat la nume tot în 1961.

Mai jos se află o imagine cu înălțimile din zonă. Cele mai înalte vîrfuri au până în 2400 metri, zona cea mai înaltă aflându-se în dreapta sus de craterul Tobias Mayer.

Înălțimile din zona Montes Carpatus. Foto: NASA/LRO/LOLA
Înălțimile din zona Montes Carpatus. Foto: NASA/LRO/LOLA

2 comments

  1. Photographic Lunar Atlas al lui Kuiper abandonează Pietrosul, dar păstrează în continuare Banatul (vezi Tabla III – Deletions). Whitaker in a sa Mapping and Naming the Moon spune că s-a renunțat la Banat abia prin 1967, deși el mai apare încă în unele ghiduri și hărți lunare. Vezi Exploring the Moon a lui Ernest Cherrington (anii 80) sau harta Der Mond tipărită de Hallwag încă în 2012.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s