Mistere ale Universului – care este vârsta Universului?

HE 1523-0901, cea mai bătrână stea din Galaxie. Foto: SDSS
HE 1523-0901, cea mai bătrâna stea din Galaxie. Foto: SDSS

Există mai multe metode prin care astronomii determină vârsta Universului, dar nici una nu permite stabilirea acestui fapt cu precizie.

Una din metode constă în măsurarea constantei lui Hubble. Aceasta este de fapt viteza de expansiune a Universului.  Dar, pentru a afla valoarea constantei lui Hubble este nevoie să se cunoască distanța până la galaxiile îndepărtate și viteza cu care acestea fug de galaxia noastră.

Distanța până la galaxiile îndepărtate se măsoară prin compararea strălucirii unor stele cu a celor din galaxia noastră, diferența de strălucire fiind dată de distanță. Apoi se împarte viteza de deplasare a galaxiilor la departarea până la ele. Astfel se obține constanta lui Hubble și precizia  ei este dată de precizia cu care ai măsurat distanța până la galaxii.

După obținerea constantei lui Hubble se poate afla vârsa Universului, prin derularea în sens invers a expansiunii acestuia. Așa s-a stabilit că vârsa Universului este de 13,75 miliarde de ani (plus sau minus 0,11 miliarde).

O altă metodă folosită este măsurarea conținutului de elemente radioactive din stele. În acest fel s-a stabilit că vârsta Universului este într 12-15 miliarde de ani (plus minus 3 miliarde). Studierea conținutului de uraniu în stelele bătrâne a dus la stabilirea vârstei Universului de 13 miliarde de ani. Cea mai bătrână stea descoperită este HE 1523-0901, aflată la aproximativ 7500 ani lumină de noi. Vărsta ei este de 13,2 miliarde de ani.

Se mai pot determina vârstele celor mai bătrâne stele din roiurile globulare (12 miliarde de ani) sau a vârstelor stelelor pitice albe, resturi ale stelelor asemănătoare cu Soarele. Astfel s-a stabilit vărsta unei părți a galaxiei noastre, 12 miliarde de ani.

Cu timpul metodele vor deveni mai precise și vârstele Universului determinate prin metode diferite vor coincide.

6 comments

  1. Universul e infinit indiferent de modul in care-i explorat; oriunde ne-am deplasa in macro sau in micro n-are sfarsit, n-are capat. Teoria Big-bang/Big crunch e o balarie, produs al unor minti care au gandit corpuscular si deloc ondulatoriu, oameni carora le functioneaza doar jumatatea stanga a creierului. E o reprezentare primitiva a Universului, asemanatoare unei bule de gaz care explodeaza si implodeaza periodic. E de-un materialism crunt si de neacceptat de catre orice fiinta ganditoare careia ii functioneaza si jumatatea dreapta a creierului nu doar cea stanga.

  2. Teoria Big Bang este bazata pe observatiile facute in ultimii 70 de ani, si in prezent nu exista alta valabila. S-a dovedit ca observatiile cu concorda cu teoria MOND una din rivalele Big Bangului.
    Daca aveti idei mai bune, care pot explica observatiile, va rog sa le publicati si apoi sa ne anuntati si pe noi sa le citim. Simpla jignire a celor care incearca sa explice Universul nu dovedeste nimic.

  3. Mult prea hazardat e să spui că universul are 13,75 miliarde de ani, ba pare chiar dogmatico-religios; dogme și credințe care se propovăduiesc precum în religii, Biblie. Nu se poate spune că raționamentul după care se estimează vîrsta universului, ar fi „beton”. Aș avea o întrebare: sînt în univers găuri-negre ca rezultat al colapsării unei întregi galaxii și ce vîrstă poate să aibă o asemenea gaură-neagră plus perioada de timp cît a existat galaxia înainte de a devenii o gaură-neagră?

  4. Salut Adrian! Ti-am adresat intrebarea de mai sus pt ca in acest articol se spune ca: “Astfel s-a stabilit vărsta unei părți a galaxiei noastre, 12 miliarde de ani.” Tot in acest articol se spune ca: “Studierea conținutului de uraniu în stelele bătrâne a dus la stabilirea vârstei Universului de 13 miliarde de ani. Cea mai bătrână stea descoperită este HE 1523-0901, aflată la aproximativ 7500 ani lumină de noi. Vărsta ei este de 13,2 miliarde de ani.” Daca aceasta stea, care-i cea mai batrana, se afla la 7500 de ani lumina de noi e clar ca e in galaxia noastra. Ori varsta ei de 13.2 miliarde de ani nu se potriveste cu cea a galaxiei noastre de 12 miliarde de ani. Ori, chiar daca e doar varsta unei parti a galaxiei noastre, o diferenta asa mare, adica de 1,2 miliarde ani in interiorul aceleiasi galaxii, pe mine ma bulverseaza si nu mai inteleg nimic…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s