
Uneori cel mai mare satelit artificial, singurul cu oameni la bord, se poate vedea ziua când trece peste discul Soarelui.
Pe 18 mai s-a tranzitul s-a observat dintr-o zonă apropiată de București și câțiva astronomi amatori au fost pe fază. Au calculat locul de unde se vede (http://calsky.org/), au luat instrumentele necesare (lunetă sau telescop) și au fotografiat Soarele în momentul când Stația Spațială trecea pe acolo. Dacă fotografiile se fac rapid se poate înregistra silueta Stației peste discul solar.
Avem trei fotografii realizate de trei persoane diferite.
Prima fotografie a fost realizată de Max Teodorescu din vecinătatea Bucureștiului. A folosit o lunetă SkyWatcher ED 80 și un aparat foto DSLR. A luat expuneri de 1/2500 secunde la ISO 400, montând în fața obiectivului un filtru solar. Fotografiile ne arată detalii ale uriașului satelit și în plus, Naveta Spațială Endeavour, andocată alaltăieri.

Alți trei astronomi amatori s-au dus în localitatea Berceni, nu departe de București. De la doi avem fotografii, Alex Conu și Cătălin Păduraru.
Cătălin a folosit o lunetă Vixen VMC 110L și un aparat foto Canon 50D și a reușit să surprindă patru imagini cu Stația Spațială peste Soare.

Alex a fotografiat Soarele cu un Canon EOS 450D printr-o lunetă Stellarvue SV80 ED și a obținut imagini la fel de bune.

Găsiți imaginile celor de mai sus și pe site-urile lor:
- Cătălin: http://astrosnake.com/Gallery%20pages/Sun/Sun.htm
- Alex: http://skyphotographers.com/galerii/ocult/ot9.htm
În luna martie un al român a surprins ISS peste Soare. Am scris despre imaginea lui aici. Naveta Spațială încă nu andocase și plutea în spatele Stației Spațiale. În plus Stația se vedea sub un alt unghi.
[…] ISS care traversa Soarele, surprinse după o plănuire exactă a locului momentului observației: aici și aici. Uneori însă trece și peste Lună și până în prezent nici un astronom amator român […]