București pe Marte

București
București

Sper că ați văzut cum s-ar compara cel mai mare oraș din România cu formele de relief de pe Lună. Acum vom duce capitala pe Marte.

Pe planeta roșie găsim tot felul de forme de relief dar câteva sunt celebre: cel mai înalt vulcan/munte din sistemul solar, un canion foarte adânc și lung, și craterul Galle. Imaginile luate în ultimii 30 de ani ne arată locuri pe unde cantități impresionante de apă curgătoare a șlefuit relieful iar roverele marțiene au descoperit chiar și pietre de râu.

Ce mai, planeta este un loc interesant, numai bună de un oraș.

Vom începe cu Echus Chaos, un loc unde relieful este foarte haotic (după cum îi spune și numele) din cauza fostelor fluvii de apă curgătoare. Privind la mărimea Bucureștiului și a craterului anonim din imagine nu te poți gândi decât la cantitatea de apă care a curs, la mărimea și debitul fluviilor. Apa a erodat chiar și marginea craterului.

Echus Chaos, o regiune aflată la 2°N / 285°E pe Marte
Echus Chaos, o regiune aflată la 2°N / 285°E pe Marte

Valles Marineris este o „crăpătură” imensă în planetă, un canion care merită vizitat. Dacă v-ați afla în interiorul său ați fi înconjurați de munți și pereți înalți de 7 km.

Valles Marineris
Valles Marineris

Unii caută semne pe planete și uneori cred că o față este un semn al inteligenței extraterestre. Am dovedit că nu este așa dar totuși craterul Galle, cu a sa față zâmbitoare, a rămas în istorie. Galle este mare, având 230 km în diametru.

Craterul Galle și Bucureștiul
Craterul Galle și Bucureștiul

Poate cel mai spectaculos peisaj marțian este vulcanul Olympus Mons, care se înalță la 25 km deasupra nivelului mediu al planete (înălțimea la care presiunea atmosferică este de 6,1 mBar). Diametrul său este cât al țării noastre, iar orașul nostru ar fi o adevărata Sinaie. Din vârful vulcanului am vedea curbura planetei!

Olympus Mons
Olympus Mons

Toate imaginile de mai sus sunt făcute de diferite sonde spațiale NASA sau ESA.

4 comments

  1. Da , exact asta vroiam! Foarte bine, eu vroiam un Bucuresti pe Marte! Uite ca de asta am avut parte…Frumos!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s