La solstițiu

Solstițiul este ziua în care Soarele are cea mai mare înălțime deasupra orizontului la mijlocul zile. La București (și în România în general) înseamnă 66° deasupra orizontului. Nu este foarte sus dar maxim pentru latitudinea țării noastre. La mijlocul zilei vom avea cele mai scurte umbre din an (măsurate față de umbrele lăsate de Soare la mijlocul fiecărei zile din an)!

Dacă am cronometra cât timp stă Soarele pe cer am vedea că ne aflăm în ziua cea mai lungă. Nu o mai facem însă: este greu să te uiți la Soare dintre blocurile înalte…

Din locuri diferite Soarele se va comporta diferit, un fapt valabil în oricare zi a anului (în afară de echinocțiu).

De la Tropicul Racului Soarele se vede exact deasupra capului deci nu vom avea umbră.  Mergeți în tările următoare și veți găsi un oraș unde se nu veți avea umbră la mijlocul zilei: Algeria, Niger,Libia, Chad, Egipt, Arabia Saudită,  Oman, India, Bangladesh, Burma, China, Taiwan, Hawaii, Mexic, Bahamas, Mali și Mauritania.

La Polul Nord solstițiul înseamnă mijlocul zilei lungi de șase luni. Acolo Soarele va apune de abia pe 7 octombrie. La Polul Sud avem miezul nopții polare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s