În iulie aleargă după Lună

Luna-Jupiter
Luna-Jupiter

În afară Soare, Luna este corpul ceresc ce poate fi identificat de oricine nu cunoaște stelele și constelațiile. Pentru că se rotește în jurul Pământului, Luna se deplasează foarte repede pe cer, zilnic aflându-se în altă constelație. Urmărind Luna, care uneori se apropie de stele strălucitoare, puteți identifica anumite obiecte astronomice care vă pot ajuta să învățați tot cerul.

Vă propun ca în următoarele 30 de zile să trăiți după orarul Lunii. Căutați-o pe cer în momentele indicate și veți vedea la stânga, dreapta, sus sau jos față de ea obiecte astronomice interesante. Observațiile se fac numai cu ochiul liber. Va trebui să ieșiți afară din casă la 2-3 dimineața sau să căutați printre blocuri un loc de unde se vede Luna. Mai bine găsiți un parc, o zonă cu orizontul liber, unde puteți merge noaptea în siguranță  să urmăriți Luna.

1. Seara de 2 iulie – Luna se află în preajma planetei Mercur

Planeta se poate vedea în intervalul 21:45-22:20 înspre orizontul vestic, foarte aproape de acesta. Dacă la ora 21:45 mergeți intr-un loc să vedeți apusul Soarelui sigur veți remarca secera ultra-subțire a Lunii. La dreapta acesteia ar trebui să vedeți o stea mai strălucitoare (ca în ilustrația de mai jos). Steaua este de fapt cea mai apropiată planetă de Soare. Se spune că marele astronom Copernic nu a văzut niciodată pe Mercur. Voi o puteți face.

3 iulie, ora 21:45. Luna și Mercur
3 iulie, ora 21:45. Luna și Mercur

Dacă nu vă aflați la locul de observație la ora 21:45 puteți pierde planeta. Un loc bun de observație ar fi Lacul Morii care are orizontul bun în acea direcție și orice loc din care puteți vedea apusul Soarelui va fi bun. Un binoclu vă va ajuta să vedeți planeta pe cerul încă luminat.

2. Seara de 4 iulie – deasupra Lunii se află steaua Regulus

Prviți secera Lunii în această seară și veți vedea deasupra ei o stea relativ strălucitoare. Se numește Regulus sau alfa Leonis și se află în constelație Leo. Este cea mai strălucitoare stea din constelație (de asta se numește și alfa) și se află la 77 de ani lumină de noi. Dacă aveți un bunic de 77 de ani, lumina stelei este la fel de bătrână ca și el.

Priviți Luna începând cu ora 22 până la 22:45 când apune. Steaua apune mai trâziu, la ora 23:22. Locul de unde ați văzut Luna și Mercur este bun și pentru obsevația de azi, cei doi aștri se aflându-se înspre vest, destul de aproape de orizont.

4 iulie, ora 22. Luna și Regulus
4 iulie, ora 22. Luna și Regulus

3. Seara de 7 iulie – deasupra Lunii se află planeta Saturn

În această seară Luna se va vedea jumăteate (în formă de D). Deasupra ei se află un astru relativ luminos – planeta Saturn. Este a doua planetă pe care o puteți identifica folosind Luna!

Puteți face observații de la ora 22 până la miezul nopții când apune Luna, de preferabil între 22-23. Luna se va afla înspre vest.

7-8 iulie, ora 22:30. Luna cu Saturn și Spica
7-8 iulie, ora 22:30. Luna cu Saturn și Spica

4. Seara de 8 iulie – deasupra Lunii se află steaua Spica

Luna se află aproape în același loc ca aseară, numai că deasupra ei se află un alt astru, o stea pe nume Spica. Spica se află în Virgo și este cea mai strălucitoare  stea de acolo. Lumina emisă de ea ajunge la noi în 262 de ani. Nici un bunic nu poate concura cu ea…

Dacă priviți în dreapta-sus față de Lună veți vedea planeta Saturn. Obiectele se află înspre sud-est și se pot observa de la ora 22 până la miezul nopții.

5. Seara de 11 iulie – în stânga-jos față de Lună se află steaua Antares

De data aceasta aveți timp: obiectele se pot observa de când se întunecă (ora 22) până la ora 2 dimineața. Priviți înspre sud în acest interval și veți vedea Luna, în fază „gheboasă”, nici pătrar nici plină. În stânga-jos se află o stea strălucitoare, Antares (alfa din Scorpion). Este roșiatică la culoare și se află la 604 ani lumină depărtare de noi. Dacă este atât de departe și totuși strălucitoare înseamnă că este o stea mare. Este o supergigantă!

11 iulie, ora 23. Luna și Antares
11 iulie, ora 23. Luna și Antares

Numele de „Antares” vine de la „anti Ares” adică „opusul lui Marte”. Motivul numelui este culoarea asemănătoare cu a planetei Marte. Steaua a fost văzută ca rivalul lui Marte.

6. Noaptea de 23 spre 24 iulie – sub Lună se află planeta Jupiter

Luna poate fi observată începând cu ora 1 (unu dimineața în ziua de 24 iulie) și dacă o veți face veți vedea sub ea un astru foarte strălucitor. Este Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul solar. Nu ați ști că este planeta pentru că se vede cu ochiul liber ca un punct. Totuși, față de stele, Jupiter nu sclipește. Comparați planeta cu alte stele strălucitoare și veți vedea acest lucru.

Observați că faza Lunii s-a schimbat. Se vede acum ca un „D” întors.

24 iulie, ora 2. Jupiter sub Lună
24 iulie, ora 2. Jupiter sub Lună

Obiecte se pot vedea de la ora 1 până când răsare Soarele. Răsar înspre est și pot fi văzute din locurile de unde puteți vedea vara răsăritul de Soare sau mai târziu de oriunde.

7. Noaptea de 25 spre 26 iulie – Luna între Pleiade și Aldebaran

Ieșiți afară începând cu ora 3 dimineața (trei dimineața în ziua de 26 iulie). Luna se va afla înspre est și deasupra ei se află o grupare de stele. Se numesc Pleiadele (M45, Cloșca cu Pui sau Subaru). După ora 3 veți vedea sub Lună o stea strălucitoare, Aldebaran sau alfa din Taurus. Aldebaran se află la 65 de ani lumină depărtare de noi iar Pleiadele la 400.

26 iulie, ora 4. Luna între Pleiade și Aldebaran
26 iulie, ora 4. Luna între Pleiade și Aldebaran

Puteți vedea obiectele până în ora 5:30 când răsare Soarele.

8. Noaptea de 27 spre 28 iulie – Luna sub Marte

Planeta Marte se află pe cerul de dimineață și Luna se va afla sub ea în noaptea de 27 spre 28. Obiectele pot fi văzute începând cu ora 4 înspre est, nu foarte departe de orizont.  Căutați secera Lunii și deasupra puțin în dreapta veți vedea un astru nu foarte strălucitor a cărui lumină nu sclipește. V-ați prins este planeta Marte. Nu este la fel de roșie ca în povești, având o culoare portocalie.

28 iulie, ora 4. Luna sub Marte
28 iulie, ora 4. Luna sub Marte

Deasupra lui Marte se află o stea cu strălucire egală. Se numește ElNath din Taurus (beta Tauri). Începând cu ora 5 cerul începe să se lumineze așa că puteți vedea și un răsărit de Soare.

În iulie veți putea învăța trei planete, cinci stele și un roi stelar dacă urmăriți Luna. Luna viitoare veți fi ași!

Lasați mesaj dacă ați reușit să identificați măcar unul din obiectele de mai sus.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s