Când poți veni la Observator

Coada din fața Observatorului în noaptea eclipsei de Lună din iunie 2011. Remarcați umbrelele. Foto: Mihai Dascălu
Coada din fața Observatorului în noaptea eclipsei de Lună din iunie 2011. Remarcați umbrelele. Foto: Mihai Dascălu

Am observat în ultima vreme căci pentru a vedea stelele de la Observator vizitatorii stau la coadă sub umbrelă. Doresc să reamintesc când este potrivit să observi stelele.

În primul rând stelele se pot vedea numai noaptea! Nu contează cât de mare și bun este telescopul: stelele se observă noaptea. Noaptea! Pentru a le putea vedea trebuie să veniți la  observator de când se înserează până când se termină programul.

Problema este că în funcție de anotimp se poate face seară mai devreme sau mai târziu. La mijlocul verii se întunecă la ora 22, la mijlocul toamnei la ora 19, la mijlocul iernii la ora 18, iar la mijlocul primăverii la ora 20. Ultimul vizitator intră în observator la ora 21:45 așa că numai în toiul verii (iunie-iulie) nu veți putea vedea un cer complet întunecat. Există stele și planete care se pot vedea în crepuscul așa că serile de vară nu sunt complet pierdute.

Un fel de concluzie o reprezintă tabelul de mai jos care vă arată la ce ore puteți veni la observator de-a lungul unui an sau la ce ore puteți începe să faceți observații astronomice (când se face noapte).

Când apune Soarele/poți veni la obsevator/se face noapte
Când apune Soarele/poți veni la obsevator/se face noapte

A doua problemă este vremea! Oricât de bun este telescopul dacă sunt nori nu poți vedea nimic. Instrumentele astronomice optice captează lumina emisă de aștri la care este sensibil ochiul uman. Dacă nu puteți vedea cu ochiul liber prin nori nu o puteți face nici prin telescop. Nu veniți la Observator dacă este noapte și plouă, ninge sau cerul este acoperit complet de nori ori ceață. Dacă sunt spărturi în nori veți veni „la noroc” pentru că nu garantăm că spărtura se va afla în locul în care se află și planeta.

Dacă țineți cont de cele două condiții vă veți putea planifica eficient seara.

O variantă „extended” se află pe site-ul oficial al Observatorului.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s