Extreme – strălucirea aștrilor

Soarele este cel mai strălucitor obiect de pe cerul planetei noastre. Aparent emite de 40 de miliarde de ori mai multă lumină decât cea mai strălucitoare stea, Sirius. Doar aparent, pentru că dacă ai duce aceste două stele la aceeași distanță ai descoperi că Sirius este de 25 de ori mai strălucitor decât Soarele.

Roiul stelar Cygnus OB2 și steaua care este de 6.000.000 de ori mai luminoasă decât Soarele. Foto: DSS
Roiul stelar Cygnus OB2 și steaua care este de 6.000.000 de ori mai luminoasă decât Soarele. Foto: DSS

Soarele este atât de strălucitor (aparent) încât nu-l putem privi direct. Natura nu ne lasă să privim cu ochii noștri cel mai important astru din sistemul solar, pentru că se știe dacă te uiti prea mult la Soare vei suferi leziuni pe retină.

Dar astrul zilei nu este, intrinsec, un astru foarte luminos. Sirius este o stea care emite de 25 de ori mai multă lumină. Rigel, o stea din constelația Orion, emite de 60.000 de ori mai multă lumină decât Soarele. Dacă am putea schimba stelele ca becurile și am aduce-o pe Rigel în sistemul solar, sateliții și inelele lui Saturn s-ar topi, Pluto ar deveni o cometă iar Terra o planetă acoperită de rocă lichidă! S Doradus, o stea vizibilă numai din emisfera sudică, este de 500.000 de ori mai luminoasă decât Soarele.

Cea mai luminoasă stea din Galaxia noastră, cunoscută până în prezent, este Cyg OB2-12. Nu are un nume plăcut dar emite de 6.000.000 de ori mai multă energie decât Soarele!  Se află la 4700 de ani lumină de noi, într-o aglomerare de stele tinere și neliniștite numite Cygnus OB2. Planetele locuite din preajma aglomerării ar avea lumină și noaptea. Noi insă o putem vedea doar prin telescoape pentru că se află departe și în spatele unor nori de gaze și praf.

Acum intră în scenă supernovele, stele care atunci când mor implodează/explodează și emit o cantintate grozavă de lumină. De exemplu, supernova din Norul Mare al lui Magellan, observată în anul 1987, a fost de 500 de milioane de ori mai luminoasă decât Soarele.

Supernova SN1987A în momentul apariției (stânga) și înainte (dreapta). Foto: AAS
Supernova SN1987A în momentul apariției (stânga) și înainte (dreapta). Foto: AAS

Recordul este deținut de supernova observată în anul 1006 de către chinezi. Aceasta a fost de 100 de miliarde de ori mai luminoasă decât Soarele! S-a văzut de pe Terra ca o stea atât de strălucitoare incât lăsa umbre la sol.

De citit la sfârșit: stelele au o strălucire aparentă care depinde de distanță. Într-un fel se vede un bec de 100W pus 3 cm de ochi și în altul privit la de la 1 km. La fel este și cu stelele, iar în articolul de mai sus pentru a se putea face comparații  s-a calculat cantitatea de lumină emisă de acestea dacă s-ar afla toate la aceeași depărtare de privitor.

3 comments

  1. Foarte interesante stelele.Si cand te gandesti la cate obiecte astronomice da nastere, ramai uimit. E frumos sa stai noaptea si sa privesti stelele si imaginatia incepe sa zburde cand iti pui intrebarea ”Oare cum o fi acea stea?”

    • corect. cat despre comentariul dat de amazing nu stiu cat de interesting e gramatica … , majoritatea o gasesc chiar booring.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s