Sonda DAWN a devenit satelitul asteroidului 4 Vesta, rotindu-se în jurul acestuia la o depărtare de 16.ooo de km. În următoarele săptămâni sonda se va apropia și mai mult, până la orbita finală de unde va începe „să facă știință”.

Vesta arată ca un asteroid clasic, cu o suprafață acoperită de cratere de diferite dimensiuni. Ne-a rezervat însă și o surpriză: un posibil bazin (crater) la fel de mare ca asteroidul însuși.
În imaginile anterioare se vedea un fel de deal care răsărea cu mult deasupra reliefului înconjurător. În imaginile noi pare că acesta este vârful central al unui bazin cu un diametru de aproximativ 500 km. Dacă se dovedește că formațiunea este un crater ne putem imagina ce s-a întâmplat: acum multe miliarde de ani Vesta s-a ciocnit cu un obiect destul de mare, poate la fel de mare. Impactul a produs craterul iar resturile de rocă s-au prâbușit înapoi pe asteroid, creând mini-craterele pe care le vedem în preajma bazinului.

Probabil că acest impact a distrus suprafața primordială a asteroidului dar rămâne de studiat și emisfera opusă a acestuia. Chiar, până în prezent am văzut numai imagini ale aceleași emisfere…
multumim ! asteptam si partea nevazuta ( inca ) !
maricel … o mai ramane vreo urma de scoarta terestra daca ar lovi asta pamantul??? cred ca s ar cutremura solul si pe luna, de frica …