Apă în sistemul solar – Luna și Mercur

Să presupunem că am rămas fără apă pe planeta noastră și suntem nevoiți să o aducem din alt loc din sistemul solar. Ați putea crede că nu vom găsi așa ceva dar vă înșelați. Apa este una din cele mai răspândite  molecule din sistemul solar.

Lac marțian: doar o ilustrație dar acum câteva miliarde de ani realitate
Lac marțian: doar o ilustrație dar acum câteva miliarde de ani realitate

Pe Lună, aproape de Terra apa înghețată este amestecată cu roci. Vrei o cană cu apă selenară? Mergi la poli, în craterele unde lumina Soarelui nu intră niciodată, topește câteva pietre și adună vaporii de apă. Veți obține o cană cu apă venită probabil din spațiu.

Norul de praf incandescent expulzat din crateul Cabeus in urma impactului etajului de lansare Centaur. Foto: NASA
Norul de praf incandescent expulzat din crateul Cabeus in urma impactului etajului de lansare Centaur. Foto: NASA

Unul din aceste locuri se află la polul  sud, în craterul numit „Cabaeus”. Exact acolo a fost trimisă sonda Lunar CRater Observation and Sensing Satellite (LCROSS), care  s-a prăbușit în crater pe  9 octombrie 2009. Astronomii au studiat materialul expulzat în urma impactului.  S-a detectat apă înghețată amestecată cu particule de praf, totul ieșind din interiorul craterului. În total aproape 100 de litri de apă au fost scoși din solul lunar și se așteaptă ca acolo și în alte cratere unde este veșnic întuneric să existe încă de zeci de ori pe atat.

Viitorii exploratori ai Lunii nu vor muri de sete: vor găsi apă în roci! O parte din apa de pe Lună se găsește în stare pură, înghețată, așa că sunt șanse ca viitoarele rachete lansate de pe Lună să aibă combustibil produs acolo. Numai vești bune de pe Lună.

S-ar putea să existe apă și pe Mercur, acolo unde ziua sunt +450° C! Situația este asemănătoare cu cea de pe Lună: există cratere aflate la polii planetei în care lumina Soarelui nu intră niciodată. Acolo poate exista apă înghețată și,  în urma unor observații radar (de pe Terra)  din 1991, s-a detectat într-un asemenea crater „amprenta” a ceva ce reflectă foarte bine undele emise de radiotelescop. Poate fi apă înghețată sau silicați la temperatură foarte scăzută. Așteptăm cu interes rezultatele misiunii MESSENGER care până în prezent dă publicului numai poze.

Reflexia radar a unui crater de la polul nord al planetei Mercur. Roșu inseamnă reflexie foarte bună. Poate fi apă  înghețată. Observație făcută cu radiotelescopul  JPL/DSN de 70 m în diametru de la Goldsonte. Foto: NRAO/AUI
Reflexia radar a unui crater de la polul nord al planetei Mercur. Roșu inseamnă reflexie foarte bună. Poate fi apă înghețată. Observație făcută cu radiotelescopul JPL/DSN de 70 m în diametru de la Goldsonte. Foto: NRAO/AUI

Există apă în atmosfera venusiană, în subsolul marțian, pe asteroizi, în comete și pe sateliții planetelor joviene. O să le luăm pe rând în articole viitoare.

2 comments

  1. Ar fi o nebunie sa crezi ca, pe atatea planete din Sistemul Solar si pe satelitii acestora nu poate exista apa. Ba exista, si chiar ”sub nasul” nostru. Dovada ca astronomia conteaza, si va salva omenirea cand va fi nevoie!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s