Vesta de Vesta

Asteroidul Vesta este pe măsura așteptărilor: surprinzător și greu de descifrat. NASA a dat publicității primele imagini cu adevărat detaliate luate de sonda DAWN de pe orbita asteroidului.

Vesta de la 5000 km depărtare, pe 24 iulie. Foto:  NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA
Vesta de la 5000 km depărtare, pe 24 iulie. Foto: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Vesta aproape că nu încape în câmpul camerei sondei, de așteptat având în vedere că imaginile au fost luate de la numai 5000 de km depărtare. Pe asteroid se văd cratere vechi și noi dar și câteva șanțuri care străbat aproape întreaga circumferință la ecuator. Sol cu o compoziție diferită de restul suprafeței, vizibl ca pete negre, este presărat din loc în loc iar la Polul Sud se observă cum asteroidul a fost „ras” de un impact major.

Foarte elocvent pentru frumusețea acestui corp ceresc este un film realizat din 64 de imagini care conțin o rotație completă a obiectului (perioada de rotație este de 5 ore).

Urmarim cu interes noile descoperiri din sistemul solar.

One comment

  1. Impresionant! Exista deja vreo teorie privind formarea acelor “santuri”? Oricum, par destul de vechi, peste ele se suprapun cratere de impact mai noi. Sa aiba, oare, legatura cu acel impact major de la Polul Sud al asteroidului?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s