Asteroizii care se apropie de Pământ în august 2011

Pe 1 august cunoșteam 8088 de obiecte care se pot apropia la mai puțin de 50 de milioane de km de planeta noastră. Sunt cu 61 mai multe decât luna trecută. Dintre acestea 1227 sunt asteroizi mai mari de 1 km și 1253 de asteroizi „potențial periculoși”. Cei din urmă sunt asteroizi mai mari de 150 de metri a caror orbită se apropie la mai puțin de 7,5 milioane de km de orbita planetei noastre.

Asteroidul care va trece cel mai aproape de noi in aceasta luna este 2009 AV care se va afla pe 22 august la „numai”  19 milioane de km de noi, performanță repetată anual în luna august.

Toate animațiile au fost realizate cu programul Winorsa și elementele orbitale de la Minor Planet Centre.

În imaginile de mai sus LD inseamna „lunar distances” și înseamna distanța medie Pământ-Luna (384.401 km).

2 comments

 1. Am vazut aseara (21/22 aug 2011 ora 23:19) un obiect neidentificat ce strabatea cerul de la vest la est. Obiectul era aproximativ rotund, de culoare rosu “cireasa” (incadescent) cu un halou portocaliu stralucitor in jurul sau, halou ce avea aspect de “coada” adica era putin alungit si ascutit spre “spate.
  Nu facea nici un zgomot, sau cel putin nu am auzit eu, desi eram in oras (Bucuresti) era o seara linistita cu trafic extrem de redus.
  Recunosc ca m-am speriat zdravan, insa am avut prezenta de spirit sa ma straduiesc sa retin cat mai multe detalii, exista si doua poze facute cu telefonul de o prietena care se plimba cu mine. Astept sa-mi trimita pozele, dar nu cred ca a iesit mare lucru…
  Supozitii?

  • Sateliti artificiali nu au fost la ora aceea, conform site-ului heaven-above.com. Ramane avion observat sub un unghi mai ciudat (cu toate ca la ora aceea Soarele nu putea ilumina ce iese pe la moatoare) sau balon (am vazut in ultimul timp ca oamenii dau drumul la baloane chinezesti din hartie cu o flacara dedesubt pe un suport). Putea fi si un meteor (mai ales ca este activ curentul perseide) care ar fi trebuit sa se vada maxim cateva secunde. Poate ati vazut o roca de cativa centimetri care a intrat in atmosfera.
   Nimeni, niciodata nu a vazut un asteroid cu ochiul liber si spun asta pentru ca vad ca ati postat comentariul la asteroizi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s