Râu vulcanic subteran pe Marte

La început, pe când părea un crater cu o zonă întunecată în centru, astronomii s-au gândit să îl observe în condiții mai bune (mai de aproape și sub iluminare diferită). Craterul se afla pe panta vulcanului stins Pavonis Mons, pe planeta roșie, Marte.

Deschidere în adâncurile marțiene. Foto: NASA/JPL/University of Arizona
Deschidere în adâncurile marțiene. Foto: NASA/JPL/University of Arizona

Observațiile noi arată nici urmă de crater ci doar o groapă imensă ce se termină cu o deschidere în adâncurile planetei.

Știm că acum mulți ani Marte a fost o planetă activă, cel puțin în privința activității vulcanice. Lava curgea pe la suprafața și prin interior, prin tuburi de lavă, un fel de canale subterane. Dupa ce lava de la suprafață s-a solidificat, prin tuburile subterane încă mai curgea dar la un moment dat tubul a fost obturat prin solidificarea lavei subterane. Tuburile au rămas goale, existând probabil în prezent milioane de galerii lungi în care lumina Soarelui nu a pățruns niciodată.

Întâmplarea a făcut ca tuburile de lavă să poată fi observate prin surparea tavanelor, în locurile unde acestea erau mai subțiri.

Este exact ceea ce puteți vedea în excepționala imagine de mai sus. Tavanul tubului s-a surpat și nisipul de deasupra a curs în interiorul acestuia. S-a format astfel o formațiune care pare crater dar nu e, bine că oamenii de știință care lucrează cu sonda Mars Reconnaissance Orbiter au dorit să se uite mai de aproape. Curiozitatea e bună și face lumea să evolueze.

Diametru intrării este de 35 de metri iar adâncimea, calculată după lungimea umbrei, de  20 de metri. Poate râul subteran se întinde pe sute sau mii de metri. Căutam voluntari pentru explorarea lui: aceștia trebuie să nu se fi născut încă pentru că explorarea cu echipaje umane a planetei Marte este la cel puțin un sfert de secol depărtare!

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s