Stele la temperatura camerei

Priviți cu atenție la punctul încercuit. Este o stea puțin mai rece decât un om.

WISE 1828+2650 una din cele mai reci stele. Foto: NASA/JPL-Caltech/UCLA
WISE 1828+2650 una din cele mai reci stele. Foto: NASA/JPL-Caltech/UCLA

Câțiva astronomi au căutat în imaginile și datele telescopului WISE stele reci, numite „pitice brune”. Au găsit câteva care au la suprafață numai 25° C!

S-au descoperit 6 pitice brune de tip Y, stele foarte reci a căror căldura a fost detectă de telescopul spațial WISE sensibil la acest tip de lumină (radiație infraroșie). Stelele sunt foarte apropiate de noi, între 9 și 40 ani lumină, una fiind încă neoficial a șaptea stea ca depărtare de Soare. Totuși distanțele până la aceste (aproape) stele s-au estimat după strălucire și pot avea erori de la 10% până la 200%.

Piticele brune sunt stele care nu produc energie prin procesul de fuziune nucleară pentru că sunt prea puțin masive. În schimb emit în infraroșu, răcindu-se în timp. Se crede că o mare parte din stelele din Univers sunt de acest tip și majoritatea sunt încă nedescoperite ceea ce face această descoperire cu atât mai importantă.

Cine dorește poate citi materialul original (atenție: conținut puternic științific).

2 comments

  1. Asta inseamna practic , ca poate fi cercetata de un satelit artificial. Sigur, distanta e cam mare. Cam care e dimensiunea unei astfel de pitice brune si cam care e compozitia chimica? E ca un asteroid sau e mai degraba ca o minge de gaz?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s