O simplă stea din constelația Vela are o planetă aflată în „zona de optim”, depărtarea față de stea unde apa există în stare lichidă.

Steaua este alintată de astronomi HD 85512 iar planeta ei HD 85512b. Exoplaneta este de minim 3,6 ori mai masivă decât Terra și dacă îndeplinește anumite condiții ar putea fi propice vieții.
Știm până în prezent că această exoplanetă se află nici prea aproape, nici prea departe de Soarele său pentru ca apa să existe în stare lichidă (o necesitate pentru viața așa cum o știm noi), o regiune numită „zona de optim” sau „zona locuibilă”. Nu știm însă dacă este mică sau mare și nici dacă are suprafață solidă.
Soarele său este mai puțin luminos decât al nostru (0,126 din luminozitatea Soarelui) și mai rece (4715 K). Dar exoplaneta se află mai aproape de el decât se află Terra de Soare, cam pe unde se află Venus. Se rotește în jurul stelei la fiecare 58,43 zile, anul fiind destul de scurt (adică revelionul venind mai repede decât pe Terra).
Condițiile de pe suprafața planetei depind foarte mult de câți nori se află în atmosferă. Pentru că se află la marginea inferioară (apropiată de stea) a zonei de optim, temperatura la suprafață ar fi mare (prea mare). Dar dacă în atmosferă ar fi nori aceștia ar reflecta puțin din lumina și căldura soarelui său, producând la suprafață temperaturi la care apa nu ar fierbe.

Dacă, dacă, dacă. Mulți de „dacă” dar motivul este simplu: modalitatea prin care s-a descoperit această exoplanetă ne permite aflarea doar a masei ei și a depărtării de stea. Restul datelor sunt estimări care uneori se potrivesc cu realitatea.
Nu trebuie să ne oprim din visat dacă bazele sunt reale și determinate prin metoda științifică. În cazul acesta visul este frumos: la 36 de ani lumină depărtare (înspre coordonatele α 09h 51m 07,1, δ −43° 30′ 10″), lângă o stea portocalie mai rece decât Soarele, ne așteaptă o planetă potrivită. E bine de știut.
Intr-adevar, este bine de stiut!
Totusi, steaua se afla la o distanta de 36 de ani – lumina, deci, cu tehnologia actuala, ar fi imposibil sa ajungem acolo intr-o viata de om.
Cu tehnologia actuala ne trebuie cam 75.000 de ani ca sa ajungem – teoretic- la cea mai apropiata stea, aflata la 4 ani lumina fata de Soare. Si vorbim de “roboti”, gen sonda spatiala. Eu ce as dori sa aflu este: oare ce ar pati o sonda spatiala in spatiul interstelar ?, ce ar “simti” acolo ?, dar peste 30.000-40.000 de ani ( vorbind de cei 2 voyageri, daca or mai functiona……..) cine o sa mai stie ?
Cu un motor bazat pe fuziune nucleara, D-He3, in 4-5 decenii se paote ajunge la proxima centauri. Nu suntem foarte departe de o astfel de tehnologie.
Intr-adevar, este bine sa visam…
pacat ca nu ar putea exista tehnologie in care intro ora sa fi la proxima centauri sau sirius a sau b