Naveta spațială Pământ

Mulți am fost în concediu. Unii în Bulgaria, alții în Grecia sau Europa de vest. Mai puțini în nordul continentului și doar câțiva în Africa, America de Nord/Sud sau în feluritele insule exotice.

Terra. Foto: NASA Goddard Space Flight Center Image by Reto Stöckli
Terra. Foto: NASA Goddard Space Flight Center Image by Reto Stöckli

Toți însă am călătorit prin Univers. Pe gratis!

Globul pe care stăm nu se rotește nici prea repede nici prea încet. O rotație completă se face în aproape 24 de ore (23 de ore și 56 de minute) iar viteza este de 1670 km/oră, la ecuator. Doar cei care stau foarte aproape de și la polii planetei nu călătoresc în fiecare oră cu o viteză mai mare decât a unui avion comercial. Știm acest lucru prin observarea directă a cerului: toți aștrii răsar și apun, semn că de fapt noi ne rotim!

Pământul se rotește repede dacă te afli la ecuator
Pământul se rotește repede dacă te afli la ecuator

În același timp Pământul se rotește în jurul Soarelui cu o viteză medie de 107.000 km/oră dată de depărtarea de Soare (149.600.000 km). Dacă am fi fost mai aproape ne-am fi deplasat mai repede, mai departe, mai încet. Vedem în fiecare zi că la apus sau răsărit se află mereu alte stele, semn că aparent Soarele se deplaseaza printre ele.

Ne rotim repede și în jurul Soarelui
Ne rotim repede și în jurul Soarelui

Dar mai vedem ceva: stelele dintr-o jumătate a cerului vin spre noi iar celelalte fug. Este de fapt mișcarea Soarelui printre stele. La fel ca atunci când alergi oamenii dinaintea ta par că vin spre tine iar cei din urmă par că se îndepărtează. Steaua noastră aleargă printre stele cu o viteză de 72.000 km/oră! Cum și planetele merg cu el, am aflat că sistemul solar se deplasează cu o viteză de trei ori mai mare decât Stația Spațială Internațională, singurul satelit cu oameni la bord.

Tineți-vă bine de scaune pentru că toate stelele din vecinătatea Soarelui participă la o miscare de tip „flash mob” în jurul centrului galactic. Viteza? 800.000 km/oră!

Orbita Soarelui în Galaxie. Ilustrație: NASA/CXC/M.Weiss
Orbita Soarelui în Galaxie. Ilustrație: NASA/CXC/M.Weiss

Toate stelele din Galaxia noastră se deplasează ca un tot înspre galaxia Messier  31 (M31 sau galaxia din Andromeda) cu o viteză de 360.000 km/oră. Și M31 vine spre noi și în numai 5 miliarde de ani ne vom afla în același loc.

Cele două galaxii sunt cele mai mari dintr-un grup de galaxii ce se deplasează împreună prin spațiu. În apropierea acestora se află și alte grupuri de galaxii, toate făcând parte dintr-o algomerare și mai mare de galaxii numită „super-roiul din Virgo”.

Imaginați-vă cum cele câteva mii de galaxii ale super-roiului din Virgo sunt atrase de cea mai mare concentrare de galaxii din Universul apropiat, „super-roiul lui Shapley”, cu o viteza de 860.000 km/h! Acolo, la 490.000.000 de ani lumină se găsește un roi compus din 17 roiuri de galaxii, cu o masă totală cât 10.000 de galaxii.

Vedere de sus a galaxiilor aflate într-o regiune cu lungimea de un miliard de ani lumină. Galaxia noastră (Milky Way) și cele vecine se îndreapta înspre super-roiul lui Shapley
Vedere de sus a galaxiilor aflate într-o regiune cu lungimea de un miliard de ani lumină. Galaxia noastră (Milky Way) și cele vecine se îndreapta înspre super-roiul lui Shapley

Ești pregătit pentru marea mișcare a vieții tale? În 2008 s-a descoperit că toate roiurile de galaxii cunoscute se deplasează împreună în aceeași direcție, independent de expansiunea Universului, fiind atrase de o masă aflată în afara Universului observabil! Viteza este  „astronomică”: 3.600.000 km/h! Nu am gresit: trei milioane șase sute de mii de km pe oră!

Chiar dacă mișcările nu se pot aduna putem spune fără să greșim că în fiecare oră străbatem 5.800.000 de km! Ne plimbăm pe gratis și fără asigurare prin Univers.

Așa că  dacă vara asta ai stat acasă tot te-ai plimbat!

4 comments

  1. “În 2008 s-a descoperit că toate roiurile de galaxii cunoscute se deplasează împreună în aceeași direcție, independent de expansiunea Universului, fiind atrase de o masă aflată în afara Universului observabil!”

    Ma gindesc la o situatie asemanatoare dar la o scara mult mai mica, atunci cind Le Verrier a descoperit, prin calcule matematice, planeta Neptun, pe baza anomaliilor mișcării planetei Uranus, ipoteză confirmată de astronomul german Johann Galle, care a observat efectiv pentru prima oară planeta Neptun în data de 23 septembrie 1846, de la Observatorul astronomic din Berlin.
    TOT MAI DEPARTE IN INFINITUL SPATIU, SAU POATE INSPRE UN ALT UNIVERS DIN ACEST MULTIVERS ;}

  2. Extraordinar in ce minunata lume traim, universul cu infinitele posibilitati, Cu viteze greu de conceput, de imaginat. Mereu fascinat de de aceste informatii. Mi-a placut mult cum ai inchis articolul 😛 “Așa că dacă vara asta ai stat acasă tot te-ai plimbat! “

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s