Știri de la Vesta

Au apărut noi informații despre misiunea DAWN la Vesta. Din august pe site-ul misiunii se postează zilnic imagini.

Rotatia asteroidului Vesta realizată din imagini luate în august 2011 de către sonda DAWN. Foto și animație de NASA / JPL / UCLA / MPS / DLR / IDA
Rotatia asteroidului Vesta realizată din imagini luate în august 2011 de către sonda DAWN. Foto și animație de NASA / JPL / UCLA / MPS / DLR / IDA

În afară de studiul a mii de imaginii, oamenii de știința au ales meridianul zero, au măsurat înălțimea munților și adâncimea craterelor și au realizat o hartă globală a asteroidului.

Pentru a te descurca pe un corp ceresc străin trebuie să pui ordine în ceea ce vezi. Ai nevoie să cunoști înăltimea sau adâncimea reliefului și să ai un sistem de coordonate (longitudine și latitudine ca pe Terra). Pentru stabilirea sistemului de coordonate este nevoie să alegi un meridian zero (un Greenwich al asteroidului) și sa determini forma obiectului iar pentru asta trebuie să cunoști cu precizie cum se rotește corpul ceresc și care este axa de rotație.

Pentru a determina modul în care Vesta se rotește în jurul axei proprii a fost nevoie de săptămâni de observații în care s-au luat imagini. Acestea au fost studiate și animate, rezultând filmul pe care îl vedeți mai sus.  Polul nord este în întuneric pentru că axa de rotație a asteroidului este înclinată, dar din păcate în comunicatele de presă nu se specifică înclinare axei de rotație.

Harta de mai jos ne arată toate formele de relief mai mari de 1 km. La ecuator se întâlnesc canioane paralele care străbat întreaga circumferința a asteroidului. Polul nord (aflat sus) este în întuneric iar polul sud în lumina Soarelui.

Harta globală a asteroidului Vesta. Foto: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA
Harta globală a asteroidului Vesta. Foto: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Meridianul zero trece prin centrul unui crater de numai 500 m în diametru , botezat Claudia după un personaj din istoria imperiului roman. Craterele vor primi nume ale femeilor celebre din istoria imperiului roman sau ale vestalelor (preotesele zeiței Vesta). Alegerea meridianului a fost opțiunea astronomilor iar eu au ales un crater mic dar evident.

La polul sud se vede urma unui impact puternic care a ras practic partea aceea de asteroid. Un munte imens cu înăltimea (de la baza craterului) de 15 km se  înalță, fiind printre cei mai înalți din sistemul solar. Multitudinea de cratere arată că asteroidul a suferit numeroase impacturi. Se crede că cele mai puternice au dus la apariția unor asteroizi mai mici aflați pe orbite asemănătoare. Aceștia s-au ciocnit între ei și au produs fragmente mici care uneori au căzut și pe planeta noastră (avem câțiva meteoriți cu o compoziție similară cu a asteroidului). Cei ce doresc să citească despre aceștia au aici un link (pdf).

Unul din cei mai înalți munți din sistemul solar. Înăltimea de la baza la vârf este de 15 km. Foto:   NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA
Unul din cei mai înalți munți din sistemul solar. Înăltimea de la baza la vârf este de 15 km. Foto: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Puteți găsi aici comunicatul oficial NASA. Aici și aici sunt galeriile de imagini zilnice din luna august și septembrie.

Daca vă place de Vesta aveti ce privi în următoarele zile.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s