Harta planetei Mercur

Avem în sfârșit o mare parte din suprafața planetei Mercur cartografiată.

Suprafața planetei Mercur, cartografiată în proporție de 98,7% de către NASA. Foto: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington
Suprafața planetei Mercur, cartografiată în proporție de 98,7% de către NASA. Foto: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington

Noua hartă compusă din 22.000 de imagini ale sondei MESSEGNER a fost realizată de NASA.

Planeta a fost vizitată de două sonde spațiale, amândouă lansate de NASA. Mariner 10, lansată în noiembrie 1973, care a trecut de trei ori pe lângă planetă (martie 1974, septembrie 1974, martie 1975) și a fotografiat cam 45% din suprafață. A fost tot ce am avut până în 2008 când o altă sondă a ajuns la planetă.

MESSENGER a devenit satelit artificial al planetei în martie 2011, nu înainte de a trece de trei ori foarte aproape de aceasta (ianuarie și octombrie 2008, septembrie 2009). Folosindu-se imaginile luate de această sondă, NASA a realizat o hartă aproape completă a planetei.

Este uimitor că nu am terminat cartografierea planetei decât acum, în anul 2011, având în vedere zecile de sonde spațiale lansate în „partea cealaltă” a sistemului solar. Motivul ar fi relativ simplu: pentru că planeta se rotește repede în jurul Soarelui, sondele lansate de pe Terra trebuie să câștige viteză, iar asta se face cu un consum mare de combustibil. Foarte mare! Ciudățenia este că pentru a ajunge mai aproape de Soare de la orbita Pământului sondele trebuie încetinite. Poate vom discuta de acest lucru în alt post.

98,7% din suprafață este cartografiată și oricine poate o explora în două moduri:

1. ACT-REACT Quick Map, un site gen „Google Mars” – http://messenger-act.actgate.com/;

2. Un add-in pentru Google Earth – http://messenger.jhuapl.edu/gallery/sciencePhotos/kmlnl.kmz (descărcați și deschideți fișierul în GoogleEarth); mai multe detalii aici.

Puteți pierde ore întregi explorând craterele de pe planetă și probabil că nu o vom face niciodată în persoană din cauza temperaturii ridicate din timpul zile (460° C).

Nu uitați  să mergeți la următoarele coordonate: latitudine 10,7 grade/longitudine 114,3 grade. Acolo se află craterul Eminescu.

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s