Pe 11 februarie 2011, Stația Spațială Internațională a trecut noaptea pe deasupra României iar astronauții au fotografiat Bucureștiul.

Printre minunile strălucitoare ale Bucureștiului se numără magazinul Unirea, toate mall-urile și desigur, Casa Poporului.
Nu spun că astronauții chiar le-au văzut, dar câteva locuri din București emit mai multă lumină în spațiu decât altele. Se pot vedea arterele principale pe care le poți învăța mai bine decât pe o hartă normală. Parcurile încă mai sunt oaze de întuneric, mai puțin Herăstrău.

Lumina din jurul marilor centre comerciale strică cerul (și buzunarul – vezi mai jos) iar noi nu mai putem vedea stelele. Acum 20 de ani se putea vedea Calea Lactee, acum nu. Acum 20 de ani se puteau vedea 5000 de stele din oraș, acum doar 2000. Nu spune nimeni că nu este normal ca un oraș să devină din ce în ce mai mare, cu străzi mai lungi și mai bine iluminate, dar ar fi frumos ca măcar luminile magazinelor mari să se stingă noaptea. Factura la lumină ar fi mai mică și cantitatea de combustibil consumat ca să se aprindă becuri văzute de nimeni ar fi mai mică.
Multe centre comerciale se dau „ecologice”, oferindu-ți (tot pe bani tăi) pungi biodegradabile. Problema este că luminile ținute aprinse noaptea consumă curent iar producerea acestuia poluează.
Stelele dispar pentru că cerul devine luminos, toate luminile aprinse noaptea producând „poluare luminoasă”. Peste tot există dar unele state au început să realizeze că economia de electricitate este necesară. Noi mai avem.
De ce marile centre comerciale sunt învăluite în lumini puternice? Poate pentru că ne consideră molii sau fluturi de noapte. Din întunericul caselor noastre căutăm disperați lumina. Când o vedem luăm cardul în buzunar (ca orice fluture de noapte responsabil) și roim în jurul vitrinelor luminoase. Un alt exemplu nu foarte măgulitor pentru firea omenească sunt cazinourile care au reflectoare puternice îndreptate înspre nori. Acestea fac cercuri pe cer iar noi trebuie să găsim sursa, să intrăm la un poker (sau mai simplu „la păcănele”) și să cheltuim banii. Cei mai fericiți sunt cei care sună la observator pentru că văd acele lumini ca pe ozn-uri.
Dacă vrei să vezi stele din București, alege zonele mai întunecate și mergi cu un binoclu și o hartă în mână. Cerul senin încă te mai poate impresiona.
Mai multe informații despre poluarea luminoasă puteți găsi aici: http://www.poluareluminoasa.ro/
Gresesc eu sau “rozeta” de pe harta ar trebui sa aiba scris vest in loc de est?
Asa este, greseala mea. Am rectificat.
Ha ha, acum cativa ani m-am speriat si eu de reflectoarele venite de la un patinoar. Doua lumini se plimbau pe nori, si dadeau impresia ca sunt emise de undeva de deasupra norilor. Din fericire atmosfera incarcata a lasat la un moment dat sa se vada raza si directia din care venea.
[…] Urmărim în continuare imaginile de noapte luate de astronauți. Nu uitați să vedeți și Bucureștiul noaptea. […]
[…] București noaptea […]
[…] Bucureștiul este aproape unit cu Ploieștiul, iar localitățile de pe Valea Prahovei încep aproape una dintr-alta. Traseul autostrăzii Soarelui este evidențiat de localitățile vizibile ca niște noduri. […]