Desigur că ați auzit până acum de eclipsa totală de Lună vizibilă în seara de sâmbătă, 10 decembrie.

Eclipsele sunt fenomene deosebite care se produc la fel de rar precum concertele la București ale marilor formații. Cea de sâmbătă are ceva deosebit.
O eclipsă totală de Lună se produce numai când Luna este Plină, adică la 180° de Soare (în partea opusă Soarelui). De ce se produce tocmai atunci? Păi în timpul eclipsei Luna intră în umbra Pământului iar umbra se află în partea opusă sursei de lumină (Soarele).
Dar se mai întâmplă ceva: când Luna este în partea opusă Soarelui, răsare când acesta apune. În momentul când Soarele apune, în partea de orizont opusă răsare Luna. La fel se întâmplă la fiecare Lună Plină dar aceasta este mai specială: este în eclipsă!
Așa că în dupamiaza de sâmbătă căutați un loc cu orizontul liber și asigurați-vă că ajungeți acolo până la ora 16-16:15. La ora 16:36 Soarele apune înspre sud-vest (vest prin sud-vest). În același moment Luna elipsată răsare nord-est (est prin nord-est).
Fenomen deosebit și rar. Pentru a vedea iar simultan apusul Soarelui și răsăritul Lunii eclipsate trebuie să așteptați o eclipsă de Lună care este la maxim atunci când Luna răsare.
Despre eclipsă:
- http://www.astro-urseanu.ro/eluna_10dec2011.html
- http://astro-info.ro/eclipse/LE2011Dec10T.html – pe site-ul Astro-Info.ro
[…] “Este un fenomen deosebit și rar. Pentru a vedea iar simultan apusul Soarelui și răsăritul Lunii eclipsate trebuie să așteptați o eclipsă de Lună care este la maxim atunci când Luna răsare”, scrie astronomul Adrian Şonka pe blogul personal. […]
Nu e prima data cand cerul e innorat inaintea unui eveniment pe cer. 😦
Si nici nu o sa fie ultima. Probabilitatea ca cerul sa fie innorat creste daca se produce un fenomen astronomic…
Spui ca probabilitatea de a fi innorat creste daca se produce un eveniment pe cer. Aduci referire la legile lui Murphy :p sau chiar e o teorie?
Nu e o lege dar se intampla prea des.