Bulgăre de zăpadă murdară vs. Soare

Cometele „zgârie-Soare” sunt menite dezintegrării în plasma fierbine a Soarelui. Acestea se apropie atât de mult de astrul zilei încât nu supraviețuiesc temperaturilor înalte din vecinătatea lui.

Imagine aproape in timp real luata de telescopul SOHO. Foto: SOHO (ESA & NASA)
Imagine aproape in timp real luata de telescopul SOHO. Foto: SOHO (ESA & NASA)

Chiar în prezent asistăm la trecerea unei asemenea comete pe lângă Soare

Cometa se numește C/2011 W3 (Lovejoy) și se va apropia cel mai mult de Soare în ziua de joi, 15 decembrie. În mod normal nu o putem vedea (fiind chiar  lângă discul strălucitor al Soarelui) dar telescoapele spațiale solare ne-o arată în toată splendoarea ei. O dungă de lumină ce se apropie din ce în ce mai mult de Soare.

Vedeți în filmul de mai sus apropierea acesteia de steaua noastră, în imagini luate de SOHO, un telescop solar spațial ce funcționează de 16 ani. Dacă C/2011 W3 (Lovejoy) va supraviețui nu se știe (cu toate că se bănuiește că se va dezintegra) dar gândiți-vă și voi: un bulgăre de 100 m, câțiva km, compus din gaze înghețate amestecate cu apă și roci, versus o stea.

La linkul de mai jos și mai sus veți găsi imagini aproape în timp real pe care veți putea vedea rezultatul „meciului” cometă vs. Soare. Soarele este ascuns sub cercul alb, fiind acoperit de un disc situat în telescop.

http://sohowww.nascom.nasa.gov/data/realtime/c3/512/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s