Cerul prin telescopul Subaru

Ați privit vreodată cerul printr-un telescop mare (foarte mare*)?

Telescopul Subaru de 8,2 m în diametru. Veți vedea o imagine luată prin acest telescop. Foto: NAOJ
Telescopul Subaru de 8,2 m în diametru. Veți vedea o imagine luată prin acest telescop. Foto: NAOJ

Este imposibil pentru că marile telescoape de pe glob nu sunt construite ca să poți privi prin ele. Totuși putem vedea imagini luate prin ele.

Dar nu orice fel de imagini ci brute, neprelucrate, luate unor părți de cer în care nu se află obiecte strălucitoare.

Vom lua o bucată telescop, o cameră digitală pentru astronomie și vom privi imaginea rezultată.

Telescopul aparține Observatorului National Japonez (NOAO) și se află în Hawaii, la peste 4000 m înălțime. Nu poți comanda o pizza de acolo dar cel puțin cerul este mai mereu senin. Se numește Subaru și are o oglindă de 8,2 m în diametru, fiind unul din primele 10 telescoape ca mărime.

Camera digitală este compusă din zece chipuri și se numește Suprime-Cam, fiind construită special pentru acest telescop. O montăm în locul unde oglinda de opt metri concentrează lumina colectată (în focar).

Cameră digitală pentru telescopul Subaru. Se numește Suprime-Cam și are zece chipuri. Foto: NAOJ
Cameră digitală pentru telescopul Subaru. Se numește Suprime-Cam și are zece chipuri. Foto: NAOJ

Vom lua o imagine cu expunere scurtă, de numai 240 secunde, ceva mult mult decât a durat să citești până aici. Vom descărca doar imaginea luată de un chip ca să ne fie mai ușor. Rezultatul este mai jos (nu uitati să priviți imaginea la mărimea naturală).

Imagine rezultată. Foto: ADAC, ADC, NAOJ.
Imagine rezultată. Foto: ADAC, ADC, NAOJ.

Priviți mai sus o mică parte dintr-o zonă de pe cer unde se află constelația Pisces. Vedem câteva stele (obiectele rotunde strălucitoare) și alte mii și mii de pete.

Stelele fac parte din Galaxie, zona din Univers în care se află Soarele. De fapt sunt alți sori vizibili ca niște puncte pentru că sunt mici în comparație cu depărtarea până la ei. Dacă vă uitați cu atenție la o stea veți vedea că apare o linie care taie imaginea ei. Linia arată că steaua este supraexpusă adică chipul a primit atât de multă lumină încât a dat pe afară și s-a întins pe coloanele de pixeli. Se mai văd niste pete negre, praful de pe chip.

Detalii vizibile în imagine. Foto: ADAC, ADC, NAOJ.
Detalii vizibile în imagine. Foto: ADAC, ADC, NAOJ.

Dar 99% din obiectele din imagine nu sunt stele sau fire de praf ci galaxii. Fiecare pată difuză este o altă galaxie, asemănătoare sau nu cu Galaxia noastră. Cele mai apropiate au structură, brațe spirale sau alte detalii. Cele mai îndepărtate se văd doar ca mici pete. Nu puncte însă. Fiecare pată poate conține sute de miliarde de stele și se poate afla la miliarde de ani lumină depărtare. De fapt nu știm pentru că în imaginile marilor telescoape apar atât de multe încât nu pot fi studiate.

În dreapta sus se vede o aglomerare de galaxii. Este probabil un roi de galaxii aflat la 3-5 miliarde ani lumină depărtare.

O simplă imagine, cu expunere scurtă (patru minute),  a unei mici părți de cer ne arată mii și mii galaxii.

*mare înseamnă peste 2 metri în diametru

5 comments

  1. Articolul si imaginea tulburatoare nu poate sa ne predispuna decat la contemplare si adanca reflectie…

  2. Da dl Racolta are dreptate , te invita la reflexie si la visare, calatorii cu gindul departe,foarte departe… Dar examinind mai atent imaginea am observat si citiva asteroizi 4 dintre ei si care se disting cel mai bine se vad : 3 aproape de norul de galaxii, al 4-lea situat in nor (aparent ) aproape de dreapta- centru , care cred ca este si cel mai apropriat de noi, sau are viteza cea mai mare , ca marime nu pot sa-mi dau seama numai dupa urma lasata ( care totusi este destul de lunga pentru 4 minute de expunere), pentru ca nu cunosc distanta lui fata de Pamint . sper ca am avut dreptate cu observatia ,fiind destul de novice in domeniu am sanse mari sa gresesc,dar tare sint curios sa vad daca am nimerit-o ?!

  3. Salut Adrian!Sunt pasionat de astronomie de aproape doi ani.Eu am invatat toate constelatiile din emisfera nordica si acum am nevoie sa imi dai un sfat in privinta procurarii unui instrument astronomic.Pana in prezent locuiesc intr-un oras foarte mic …aici seara se vad cele mai slabe stele, ca stralucire din constelatia Ursa Minor …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s