Satelit artificial românesc

Se numește Goliat și este un cub cu latura de 10 cm.

Racheta VEGA. Sateliții se află în vârf. Foto: ESA
Racheta VEGA. Sateliții se află în vârf. Foto: ESA

Mâine pe vremea aceasta ar trebui să fie în spațiu. Este primul satelit artificial românesc.

Și culmea, este construit de studenți de la Universitatea din București și Universitatea Politehnică din Bucureşti. Specialiștii care i-au supravegheat sunt de la Agenția Spațială Română și Institutului Român de Ştiinţe Spaţiale.

Pe 13 februarie racheta Vega în zborul său inaugural va purta pe Goliat și alți mini-sateliți în spațiu (9 la număr), fiecare pe orbita lui. Vega este o rachetă în patru trepte, înaltă de 30 m și cu un diametru de 3 m. Imaginați-vă un asemenea gigant lângă blocul vostru…

Va fi lansată de Agenția Spațială Europeană (ai cărui membri suntem și noi de la începutul anului) din Guyana Franceză (America de Sud) și îl va lăsa pe Goliath pe o orbită alungită. Acesta se va roti în jurul planetei la fiecare 103 minute, apropiindu-se la 357 km și îndepărtându-se la 1447km.

Satelitul Goliat. Foto: Romanian Space Agency
Satelitul Goliat. Foto: Romanian Space Agency

În următoarele șase luni stați prin casă pentru că satelitul va fotografia planeta și s-ar putea să vă prindă în drum spre cumpărături. Nu va avea chiar o asemenea rezoluție dar sperăm să vedem imagini cât mai repede.

În plus se va măsura cantitatea de radiație aflată în drum și numărul de micrometeoroizi care vor lovi un senzor ce transformă loviturile în curent electric. Mai multe despre satelit pe site-ul Agenției Spațiale Române (pdf).

Aici vom vedea lansarea în direct (plănuită pentru 13 februarie, între ora 12 și 15 ora României).

Succes la lansare și la operarea ulterioară a satelitului.

 

7 comments

  1. Nu pot sa nu incep sa ma simt un pic mandru de toata chestia asta, cu toate ca cineva ar putea sa-mi spuna ca nu-i mare lucru. Pentru mine e mare lucru si sper foarte mult ca studentii de la Universitatea Bucuresti si Universitatea Politehnica din Bucuresti sa fi lucrat cu responsabilitate si sa nu se fi facut vreo gafa, cum intalnim mai peste tot in tara asta. Succes la lansare! Bravo studentilor din Bucuresti. Apropo, nu-mi pot da seama daca steagul de pe racheta, cel de jos de tot, este al Romaniei sau al Belgiei. Vreo idee?

    • De pe site-ul ESA (Agentia Spatiala Europeana”: “Seven Member States contributed to the programme: Belgium, France, Italy, the Netherlands, Spain, Sweden and Switzerland”. Deci e clar ca e drapelul Belgiei.

  2. Stiti, cam ironic a fost numit Goliat, deoarece are numai 10 centimetri.Nu-i mare branza, dar ce sa facem, putini romani sunt interesati de lucruri ca astea.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s