Harta selenară chinezească

Chinezii au cartografiat Luna la rezoluție mai bună decât americanii dar nu găsisem imaginile.

Mozaic al întregii suprafețe selenare. Foto: Chang'e-2
Mozaic al întregii suprafețe selenare. Foto: Chang'e-2

Acum le-am găsit.

Astronomii chinezi au realizată o frumoasă interfață unde cu zoom in/zoom out poți explora suprafața Lunii. Americanii au și ei una, cu imagini luate de sonda LRO.

O diferență notabilă este unghiul sub care cădeau razele Soarelui atunci când au fost luate imaginile. La chinezi cădeau de sus, la americani mai dintr-o parte. După cum vedeți mai jos la americani ai senzația de relief pentru că sunt umbre. În imagine se vede marele crater Copernic și Montes Carpatus.

Luna americană. Foto: NASA/LRO
Luna americană. Foto: NASA/LRO
Luna chinezească. Foto: Chang'e 2
Luna chinezească. Foto: Chang'e 2

Pentru că s-a cartografiat întreaga suprafață am dat o raită în emisfera ce nu se vede pe Terra, în marele bazin Aitken, aproape de polul sud pe la craterul Haret (imaginea de mai jos nu este la rezoluție maximă).

Craterul Haret (25 km în diametru). Foto: Chang'e-2
Craterul Haret (25 km în diametru). Foto: Chang'e-2

 

5 comments

  1. Foarte frumos, multumim pentru link. Chinezii vin tare din urma americanilor si a rusilor si in acest domeniu al explorarii spatiului cosmic, vad ca au un program ambitios: o statie spatiala prin 2020, trimiterea unui echipaj uman pe Luna prin 2030, pe Marte dupa 2040… Daca ne gandim ce putere economica au si ca guvernul lor sustine din plin aceset proiecte, cred ca n-ar fi rau deloc sa ne-apucam de invatat chineza!

  2. Eu sincer as prefera varianta americana, intrucat, dupa cum ai zis si tu Adi, ai senzatia de relief, ceea ce iti da o oarecare idee asupra inaltimii sau a diferentelor de inaltime. Varianta chinezeasca pare mult prea simpla.

  3. depinde.de exemplu cine stie poate ar fi fost distruse de ceva(nu ma referi la extraterestri bineinteles).dar nu se stie niciodata

Leave a comment