Ne-constelațiile – triunghiul de iarnă

Constelațiile, formele oficiale pe cer, sunt folosite în lumea astronomilor pentru că sunt compuse din stele vizibile cu ochiul liber. Sunt relativ ușor de învățat dacă te obișnuiești cu cerul. Dacă începi să o faci vei remarca alte forme, mult mai evidente, compuse tot din stele strălucitoare, și mai ușor de învățat.

Formă pe cer - triunghiul de iarnă
Formă pe cer – triunghiul de iarnă

Cele mai strălucitoare stele de pe cerul vizibil iarna seara și apoape toată noaptea, formează un mare triunghi aproape echilateral. În consecință, se numește „triunghiul de iarnă”. Este ușor de identificat din cauză în interiorul lui nu sunt stele strălucitoare.

Stelele sunt Sirius, Procyon și Betelgeuse, printre cele mai strălucitoare de pe întreg cerul și celebre fiecare în parte. Sirius este steaua nr. 1 de pe cer ca strălucire din cauză că este apropiată (8,6 ani lumină) și luminoasă. Urmează Procyon la 11 ani lumină și Betelgeuse la aproximativ 600 ani lumină. Wow, atât de departe și la fel de strălucitoare ca stelele din cartier. Pesemne că este o stea imensă și așa este: Betelgeuse de 1000 de ori mai mare în diametru decât Soarele.

Presa nu o lasă în pace, trezindu-se la fiecare câțiva ani când află noii angajați că poate exploda. Da, poate exploda, dar au trecut multe generații de ziariști și oameni de când se așteaptă și vor mai trece multe până când se va întâmpla.

Dacă veți compara cele trei stele între ele, veți remarca culoarea diferită a lor. Din prima se vede că Betelgeuse este portocalie (de fapt o gigantă roșie), Procyon albă iar Sirius alb-albastră. Betelgeuse este roșie pentru că este mai rece (la suprafață) și este rece pentru că are un diametru mare, nucleul său fiind nevoit să încălzească o sferă imensă (cam ca un reșou în casa poporului).

Formă pe cer - triunghiul de iarnă și constelațiile
Formă pe cer – triunghiul de iarnă și constelațiile

Cerul este plin de forme, nu ne plictisim!

One comment

  1. Salut! Sunt pasionat de astronomie de mai bine de un an.Interesul pentru aceasta stiinta m-a facut sa invat constelatiile.Pentru inceput am invatat asterismul Carul Mare, si astfel din stea in stea cu ajutorul unei harti stelare am inceput sa invat toate constelatiile din emisfera nordica.In acelasi timp mi-am procurat si un binoclu plus harta stelara cu care faceam observatii astronomice, eu iesind in fiecare seara senina sa fac observatii.Totusi de cand am aceasta pasiune am invatat ca cea mai frumoasa seara senina petrecuta de catre cineva vreodata, nu este neaparat la un observator.Ea poate fi oricand si oriunde cu conditia ca cerul sa fie senin si curat si mai ales sa fie satisfacator…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s