Bine, nu direct ci prin efectul produs asupra stelei ei: blochează o parte din lumină.

Observatorul Astronomic de la Galați a observat cum o exoplanetă a tranzitat steaua în jurul căreia se învârte.
Steaua se află 665 ani lumină de noi și are o exoplanetă cât Jupiter dar mai puțin densă. Nu ar fi o alegere bună pentru o nouă casă căci planeta se află la numai 6 milioane de km de stea și are la suprafață 450° C.
Echipa de la Galați (Ovidiu Tercu și Alex Dumitriu) a îndreptat telescopul spre stea, a luat imagini din minut în minut timp de 2,4 ore și a măsurat strălucirea stelei. În „curba de lumină” obținută s-a identificat planeta pentru că aceasta a blocat din lumina stelei. Nu cu mult dar îndeajuns ca să poată fi observată.

Observatorul de la Galați are cel mai mare telescop din țara noastră folosit în știință și fac ce ar trebui să facă (și) astronomii profesioniști români. Cum ei nu o fac (chiar dacă au telescop mai mare) rămâne ca numele țării să fie salvat de pasionații de astronomie.
Exoplaneta nu a fost descoperită de la Galați dar acesta este primul pas. Eu unul aștept ca la Galați să se descopere primul asteroid de pe teritoriul românesc.
Găsiți pe site-ul lor o relatare mai detaliată.
Bravo lor!
O intrebare as avea: steaua aceasta e recunoscuta de vreo organizatie internationala sau ca de obicei, romanii sunt ignorati, iar descoperirile lor sunt preluate de altii?
Exista o campanie internationala de observare a exoplanetelor care traziteaza stelele, coordonata de cehi. Observatiile celor de la Galati intra in baza de date.
http://var2.astro.cz/ETD/index.php – mai multe la acest link.
Aaaa!. Eu intelesesem ca cei doi romani, au descoperit aceasta stea. Oricum. Tot respectul!