Fostul viitor Soare

Steaua din centrul imagini se numește „U” din constelația Camelopardalis (Girafa) și a fost ca Soarele.

Steaua U din constelația Camelopardalis. Foto: ESA/Hubble, NASA and H. Olofsson (Onsala Space Observatory)
Steaua U din constelația Camelopardalis. Foto: ESA/Hubble, NASA and H. Olofsson (Onsala Space Observatory)

Peste câteva miliarde de ani Soarele va fi ca ea.

Stelele ca Soarele transformă, prin procesul de fuziune nucleară, hidrogenul în heliu și, după ce se termină hidrogenul, heliul în carbon. Pentru fiecare transformare este nevoie de o creștere în temperatură care se obține prin colapsarea nucleului, generat de forța de atracție a acestuia care la rândul ei depinde de masă. Dacă masa nu este prea mare (cum este cazul stelelor ca Soarele) procesul de fuziune se oprește la carbon.

De abia acum începe distracția.

În jurul nucleului din carbon  există un înveliș de  heliu și unul de hidrogen. Când fuziunea nucleară se oprește nucleul colapsează și temperatura lui crește. Când primește o anumită cantitate de energie, învelișul de heliu reacționează prin apariția fuziunii nucleare ce duce emisia bruște a unei cantități de energie care ridică la suprafață materia din zonă.

Deplasându-se cu viteze mari, materia pleacă de pe stea, formând o bulă de atomi de gaz în jurul stelei. Pentru un timp sfera de gaz emite lumină putând a fi observată de departe. După ce se îndepărtează destul de mult de stea, neonul cosmic se stinge. Nu plângeți: un alt mini-colaps al nucleului se poate produce și o altă bulă cosmică poate apărea.

Steaua U Camelopardalis a suferit acum aproape un mileniu o puternică erupție de materie care a creat ceea ce vedeți în imagine.

Soarele va începe să se distreze peste 5-7 miliarde de ani!

Sursa imaginii: http://www.spacetelescope.org/images/potw1227a/

Articol: http://www.aanda.org/index.php?option=com_article&access=standard&Itemid=129&url=/articles/aa/full_html/2010/07/aa13929-09/aa13929-09.html

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s