Bine, nu ochii ci oglinda, care aparține telescopului Discovey Channel (Discovey Channel Telescope – DCT).

Chiar dacă nu este un telescop foarte mare, DCT pare a fi foarte sofisticat.
A durat 10 ani ca telescopul să vadă `prima lumină`, adică să capteze imagini frumoase pe care publicul le poate admira.
DCT are diametru de 4,3 m, fiind al 22-lea telescop din lume. Chiar și așa este de 8,6 ori mai mare în diametru decât cel mai mare telescop românesc!

Operatorii telescopului plănuiesc să determine compozița obiectelor din centura lui Kuiper și să obțină informații despre modul în care au apărut stele în galaxiile pitice. Se pot face simultan observații spectroscopice (adică să se descompună lumina aștrilor) și optice. Detectorii funcționează și în infraroșu, ceea ce nu este o noutate, dar este foarte util când vrei să studiezi corpurile care nu emit cu reflectă lumină (precum asteroizii, cometele sau discurile de praf circumstelare).
Până una alta ne delectăm cu cele trei imagini puse la dispoziția publicului.

Mai multe informații pe site-ul oficial al telescopului.
DCT se află în SUA, Arizona, la obsevatorul Lowell din Flagstaff (și împrejurimi), un loc ce merită vizitat. În afară de DCT găsiți alte cinci telescoape dar și luneta astronomului Percival Lowell, de 61 cm în diametru, instalată în 1894.
Un alt telescop aflat acolo este cel folosit de Clyde Tombaugh la descoperirea lui Pluto (în 1930). Este un astrograf mititel (33 cm în diametru) care este utilizat și în prezent. Astrograful este un telescop cu un câmp vizual mare, folosit exclusiv la fotografierea cerului
Nu uitați să ne trimiteți o vedere.
Doar ca sa fiu carcotas (si poate putin informativ), imaginile respective au o prelucrare mediocra (balans culori gresit, nucleu ars, fond prea negru, stele umflate, etc) se pot obtine cu si un telescop de 10-20 ori mai mic. Telescopul asta e capabil de MULT mai mult, dar e clar ca nu astrofotografia e scopul lui.
Exemplu de imagine luata cu INT de 2.5m din Canare unde cineva a muncit mai mult de doua minute la procesare – http://www.iac.es/telescopes/IAM/2009/51_Jul09_NGC6888.jpg.html
Intr-adevar exista imagini mai bune, luate prin instrumente mai mici.