Ocultația Lună-Jupiter din 15 iulie a fost un eveniment spectaculos: am putut vedea cu ochii noștri cum Luna a acoperit planeta, cu ochiul liber sau prin telescop.
De-a lungul anilor am reușit să observ alte trei ocultații, pe care le vedeți în clipul de mai sus.
Prima a fost ocultația cu planeta Venus de pe 21 mai 2004, în timpul zilei, observată prin marea lunetă a amiralului Urseanu. O seceră extrem de mare și strălucitoare a dispărut la marginea întunecată a Lunii și a apărut la cea lumină de Soare.
Anul 2007 a adus două ocultații, cu Saturn pe 22 mai și cu Venus pe 18 iunie. Saturn a fost acoperit de o Lună în Prim Pătrar, cândva la ora 23, Venus dispărând ziua, în spatele unei seceri foarte subțiri.
Despre cel mai recent fenomen ați aflat deja, când dimineața Luna a ocultat pe Jupiter și sateliții săi.
În filmul de mai sus am strâns toate observațiile făcute de pe terasa Observatorului, la ocultația din 2004 fiind folosită luneta din 1910 a amiralului Urseanu.
Următoarele ocultații:
- 9 mai 2013 – Lună-Marte;
- 6 aprilie 2016 – Lună-Venus;
- 2 februarie 2019 – Lună-Saturn;
- 28 noiembrie 2019 – Lună-Jupiter.
Puteți simula fenomenele de mai sus cu Stellarium.
[…] 5. Un eveniment astronomic rar de care avem parte în 2013 este ocultaţia Lună-Marte (9 mai). La această dată, Luna va trece peste Marte, iar planeta va rămâne ascunsă “după” satelitul natural al Pământului timp de o oră, după care va “reapărea” pe cer. Vom mai avea parte de o ocultaţie Lună-planetă abia în 2016, când locul lui Marte este luat de Venus. În 2019, avem două astfel de ocultaţii, una cu Saturn, cealaltă cu Jupiter, arată astronomul Adrian Şonka pe blogul personal. […]