O nouă sondă marțiană

Pe 20 august NASA ne-a spus că va mai trimite o sondă pe Marte.

Sonda InSight. Ilustrație: NASA/JPL
Sonda InSight. Ilustrație: NASA/JPL

Sonda se numește (momentan) InSight și cu ajutorul ei NASA își propune să determine structura internă a planetei roșii.

Specialiștii în sonde marțiene (adică noi cei pe care ne intersează astronomia) au observat că InSight seamănă foarte mult cu o altă sondă, Phoenix, și chiar așa este: s-a ales un design care funcționat pentru a mai scădea din costurile misiunii.  Însă spre deosebire de Phoenix, instrumentele aflate la bordul sondei InSight vor studia interiorul marțian.

De fapt se dorește obținerea de informații banale despre o planetă, relativ ușor de obținut pe Terra, și foarte greu pe altă planetă. Iată ce doresc să afle despre Marte, folosind instrumentele montate pe InSight:

  • mărimea, compoziția și starea nucleului planetei;
  • grosimea și structura crustei marțiene;
  • compoziția și structura mantalei;
  • starea termică a interiorului marțian;
  • activitatea seismică a planetei;
  • rata de cădere a meteoriților;

Primele cinci subpuncte se vor studia prin măsurarea temperaturii până la o adâncime de 5 metri și prin studierea seismelor. O altă metodă este cea prin care se măsoară de pe Terra, extrem de  precis poziția sondei. Se va vedea modul în care se rotește planeta în jurul axei proprii, o consecință directă a structurii interne a ei pentru că nu are sateliți mari.

Date despre cantitatea de meteoriți marțieni se pot obține prin montarea unei detector de meteoriți, cu o suprafață cunoscută, numărarea impacturilor și extrapolarea la întreaga planetă.

O alegere grea

Sonda InSight a fost aleasă dintre ale două sonde propuse de cercetători: Titan Mare Explorer (TiME), o sondă ce ar fi plutit pe mările de metan lichid de pe Titan și Comet Hopper, o sondă ce ar fi asolizat de mai multe ori pe o cometă.

Cele două misiuni neselecționate par mult mai interesante decât un alt roboțel marțian, dar bănuiesc că NASA dorește să afle cât mai multe despre Marte pentru a avea o bază de cunoștințe care să permită plănuirea unei misiuni cu echipaj uman.

Date despre InSight:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s