Alți patru asteroizi din centura principală au primit nume de români.

Nu sunt primii asteroizi cu nume de români dar aceștia au ceva special: au și fost descoperiți de români.
Au fost descoperiți în 2008 de echipa EURONEAR, un proiect inițiat de doi astronomi români care au plecat de mult în afara țării, Ovidiu Văduvescu și Mirel Bârlan. EURONEAR face observații cu telescoape mari ori de câte ori capătă timp de observații sau inspectează imagini luate de alții pentru a descoperi și observa asteroizii potențial periculoși pentru planeta noastră.
În martie 2008 s-au făcut observații din Chile cu un telescop de 2,2 metri, numit „ESO/MPG 2.2m”, și s-au observat 15 asteroizi periculoși și 333 de asteroizi din centura principală. S-au făcut și descoperiri, 501 de asteroizi din centură fiind „scoși la lumină”.
Descoperitorii au dreptul de a alege nume pentru obiectele lor dar cu o condiție: asteroidul descoperit să fie observat și de altcineva. Cum strălucirea asteroizilor este mică (dacă ai cer bun și telescop mare vei descoperi obiecte mici și slabe ca strălucire), a fost nevoie de ceva timp ca unele dintre obiectele descoperite să fie observate din alt loc.
Și uite așa, după câțiva ani, asteroizii descoperiți de români încep să primească nume alese de români.
Acum vorbim despre primii patru: (320790) Anestin, (330634) Boico, (257005) Arpadpal și (263516) Alexescu.
Toți au nume de persoane care s-au ocupat cu astronomia, doi astronomi profesioniști (Arpad Pal și Matei Alexescu) și doi astronomi amatori (Victor Anestin și Vladimir Boico). Citiți mai multe despre cei patru în comunicatul de presă date de EURONEAR.
Nu uitați că pe cer sunt și alte nume românești.
[…] EURONEAR, coordonată de astronomul Ovidiu Văduvescu, care a pus pe cer mai mulți români. Este al cincilea caz din istorie când un asteroid descoperit de români primește nume […]