Planete și constelații

Nu-i așa că ați auzit de astrologie? Nu-i așa că ați auzit că Soarele și planetele trec prin 12 constelații? Nu-i așa că ați auzit că de fapt sunt 13 constelații?

Constelații
Constelații

Nu-i așa. Sunt 22!

Sau mai multe, dacă ne luăm și după Pluto.

Astrologia împarte cerul în 12 zone de dimensiuni egale care se numesc „semne zodiacale”. Acestea ar fi constelațiile prin care trece Soarele și de asta fiecare om se află „în zodia lui”. Pe acolo trec aștrii folosiți în acest domeniu dar, din păcate, nu și cei reali. Pentru că sistemul solar nu ține cont de împărțirea cerului în zodii, planetele, Soarele și Luna străbat și alte constelații.

Soarele străbate de-a lungul unui an 13 constelații: Capricornus, Aquarius, Pisces, Aries, Taurus, Gemini, Cancer, Leo, Virgo, Libra, Scorpius, Ophiucus, Sagittarius.

Planetele sunt și mai neastâmpărate, străbătând nu mai puțin de 22 de constelații: Le găsiți (nu pe toate și nu mereu) și în: Cetus, Corvus, Crater, Hydra, Orion, Pegasus, Scutum și Sextans. Toate planetele străbat constelația Cetus (balena) însă nu am auzit ca cineva să aibă asemenea trăsături.

Două planete și Luna trec prin constelația Sextans, un nume care-i face să chicotească pe liceeni dar care se referă la un instrument astronomic.

Luna poate trece și prin Auriga, iar Pluto, care are o orbită destul de înclinată față de orbita terestră, traversează și constelațiile Serpens, Eridanus, Coma Berenices și Bootes, ce-i drept destul de rar. Pluto, fosta planetă, nu trece prin două constelații zodiacale: Aries și Pisces. În astrologie însă, obiectul încă mai este planetă și străbate acele constelații.

Constelațiile prin care trec planetele, Luna și Soarele. Calcule pentru o perioadă 800 de ani, între 1600 și 2400. Granițele constelațiilor sunt cele stabilite în 1922 de către Uniunea Astronomică Internațională. Constelațiile sunt trecute în ordine alfabetică.
Constelațiile prin care trec planetele, Luna și Soarele. Calcule pentru o perioadă 800 de ani, între 1600 și 2400. Granițele constelațiilor sunt cele stabilite în 1922 de către Uniunea Astronomică Internațională. Constelațiile sunt trecute în ordine alfabetică.

Ce-i de făcut? Nimic. Astrologia a „rezolvat” problema: constelațiile în plus sunt conținute în constelațiile zodiacale clasice. Adică nu există, cu toate că le vedem pe cer.

Constelațiile vizibile cu ochiul liber pe cer sunt delimitate științific prin granițe stabilite prin convenție de către Uniunea Astronomică Internațională. Granițele sunt trasate pe baze istorice ca să se păstreze forma constelației.

Probabil că știți sau intuiți de ce fiecare planetă are traseul ei pe cer: înclinările diferite ale obiectelor. Văzut de pe Pământ Soarele trece prin anumite constelații pentru că s-a întâmplat ca orbita planetei noastră aibă această înclinare. Planetele cu orbite de înclinare asemănătoare vor trece aparent prin aceleași constelații dar cele cu înclinări diferite prin constelații diferite.

Orbita Lunii este înclinată cu 5° și asta o face să treacă prin trei constelații diferite: Auriga, Corvul și Sextans.

Desigur că am vorbit din punct de vedere geocentric: stăm și ne uităm de pe Pământ cum totul se rotește în jurul nostru. De fapt planetele nici nu știu că se văd în anumite constelații.

Data viitoare când visați capre și vedeți corbi la zeci de grade deasupra orizontului să știți că Luna se află într-una din costelațiile din paragraful de mai sus.

7 comments

 1. Astrologia este o practica veche de milenii, in schimb astronomia moderna incepe probabil cu observatiile lui Galilei si analizele lui Copernic si Newton asupra legilor miscarii corpurilor ceresti. Este firesc ca in antichitate astronomia, asa cum o intelegem noi azi, sa fi fost incarcata de simbolism religios si ocult, si modul de interpretare a cerului a fost supus unor rigori dogmatice – de exemplu, cerul era perfect, orbitele perfect circulare…

 2. …dar odata cu trecerea timpului si mai ales odata cu evolutia stiintei, astrologia ar trebui sa dispara, sau macar sa devina una din basmele nemuritoare. In schimb lumea crede din ce in ce mai mult in “tulburarile emotionale si modificarile comportamentale” create de alinierea planetelor 🙂

 3. Razvan, noi toti suntem un intreg ,intreg in care intra tot universul si toata creatia,de la fiinte,plante,animale,planete,pietre,meteori ,meteoriti etc.
  Si atunci, cum sa nu fim influentati energetic de catre astrii?
  Bineanteles ,ca suntem si inca cum….!?!
  Roxana

  • Imi pare rau sa iti spun dar niciun astru nu ne influenteaza `energetic`. Doar alimetele ne dau energie, asa cum este ea definita si masurabila.

 4. Din timpuri îndepărtate, oamenii au căutat răspunsuri la întrebări… de ce? cum? de unde? de ce?…și cum nu aveau atunci atâtea informații cum le avem noi acum (avem informațiile nu fiindca suntem noi mai deștepți ci le-am acumulat în timp, că dacă erau ei in locul nostru noi eram cei neinformați) au început să caute răspunsuri la întrebarile fară explicații … este posibil că așa s-au creat virtual și constelatiile astrologice…. și cum avem imaginații fantastic de variate au aparut cele 12 constelații. De ce 12? Simplu, sunt 12 luni de zile… dar de fapt nu exista termenul de zile, luni, ani în univers, acestea sunt creațiile noastre pentru a avea ordine, disciplina, o evidență în viața noastră… o întreaga filosofie… și atunci s-au creat zodiile… viața ar fi anostă fară ”sarea din bucate”, fără dragoste, fără iubire și pentru a fi viața mai diferită s-a complicat puțin cu zodiile…Teoretic vorbind, apropo de energiile care nu aveau raspuns in conceptia unuia dintre interlocutori, este cert ca pe unde ”trecem” noi cu Pământul, înaintea noastră a trecut cu zeci de mii de milenii alte constelații, și cum fiecare corp ceresc emite ceva, in tot universul exista ”ceva”… așa că dacă nu suntem cârcotași, acceptăm perioadele zodiacale, care nu ne fac deloc rău, din contra ne educă… Hai, vă pupă, tata!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s