Pământul noaptea

O nouă imagine face furori pe internet. Nu cu cerul, ci cu Pământul.

Pământul noaptea - 2012. Foto: NASA Earth Observatory/NOAA NGDC
Pământul noaptea – 2012. Foto: NASA Earth Observatory/NOAA NGDC

Și nu luată ziua, ci noaptea.

Noua hartă globală a planetei noastre ne arată luminile orașelor în timpul nopții. Imaginea este un mozaic din imagini realizate în aprilie și octombrie 2012 de către satelitul Suomi NPP. NASA se mândrește cu el, având camere sensibile, capabile să perceapă lumina unei bărci sau a unui singur bec.

Imaginile au fost puse cap la cap, aliniate cu un mozaic realizat din imagini din timpul zilei și vedeți mai sus ce a ieșit (găsiți fișiere de rezoluție mare aici).

Însă pe noi ne interesează țara noastră, Republica România.

Lumina

Vedem prea bine marile orașe ale căror străzi au zeci de stâlpi de iluminat. Mărimea petei luminoase vizibilă din spațiu este proporțională cu mărimea orașului (sau mai bine spus cu numărul de străzi) pentru că lumina becurilor din vârful stâlpilor pleacă în sus, înspre cer și luminează burțile păsărilor și norii.

Bucureștiul este aproape unit cu Ploieștiul, iar localitățile de pe Valea Prahovei încep aproape una dintr-alta. Traseul autostrăzii Soarelui este evidențiat de localitățile vizibile ca niște noduri.

România noaptea: zone luminoase. Foto: Foto: NASA Earth Observatory/NOAA NGDC
România noaptea: zone luminoase. Foto: Foto: NASA Earth Observatory/NOAA NGDC

De remarcat este distribuția localităților mici de sub Craiova și până la Drobeta Turnu-Severin. Și mai uniform se află dispuse localitățile mici din preajma Timișoarei și Aradului.

Se văd bine și localitățile din Valea Jiului, unite de lumină, începând cu Petroșani înspre sud-vest.

Întunericul

Conturul întunecat al munților iese în evidență. Dacă vreți cer bun mergeți pe acolo, dar nu în preajma munților aflați lângă orașe mari. Vestul României pare propice, județele Bihor, Arad, Alba, Hunedoara, Timiș și Caraș-Severin având asemenea zone.

O zonă extrem de întunecată se întâlnește la intersecția județelor Alba, Sibiu și Hunedoara.

Nici cu nordul țării nu ne este rușine. Suceava, Bistrița-Năsăud și Maramureș sunt județe cu munți întunecați, departe de orașe mari.
Și mai izolați par munții din județele Vrancea și Buzău, lumina lipsind cu desăvârșire.

România noaptea - cer negru. Foto: NASA Earth Observatory/NOAA NGDC
România noaptea – cer negru. Foto: NASA Earth Observatory/NOAA NGDC

Se pare totuși că nu trebuie să mergi la munte pentru un cer bun. În sud, în județele Dolj, Olt și Teleorman sunt zone relativ intunecate și mai la est găsim o surpriză.

Avem chiar lângă București o zonă întunecată, înspre sud-est, în județul Călărași.

Poate cele mai bune zone din această categorie se găsesc în județul Tulcea înspre Brăila-Galați. În nordul județului Galați avem întuneric și la fel în Vaslui.

Sunt și alte locuri întunecate (unele izolate altele nu) și vă invit să le descoperiți.

Desigur că puteți face astronomie și din fața blocului. Zonele întunecate sunt utile atunci când vrei să faci fotografii. Orice lumină care se duce înspre cer se va întoarce în aparatul foto și cerul va apărea portocaliu sau roz la expuneri lungi.

Dacă vreți să vedeți planetele și Luna, poluarea luminoasă nu vă derajează (însă asfaltul și căldura emanată de el noapte da), dar dacă vreți galaxii, nebuloase și comete, da.

Un ultim paragraf: vecinii noștri din Moldova au o țară astronomică. Întuneric pe zone foarte întinse, un oraș mare și doar câteva mai mici.

7 comments

  1. ESTE SUPER,EU SUNT ZODIA LEU,RECUNOSC SUNT O ZODIE PRAF,DAR STITI CUM SE NUMESTE CONSTELATIA SCORPIONULUI?CREATURA CU UN AC IN FLACARI,E CLAR E CE-A MAI BUNA ZODIE,FIRAR.

  2. Bateti campii…norocul nostru ca sunteti o minoritate si nu va baga nimeni in seama…iluminatul public nocturn nu costa NIMIC, daca vreti sa aflati de ce, vedeti graficul cu consumul ENEL.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s