Alinierea planetelor 2

Mulți nu s-au convins că planetele nu se pot alinia. Nu vă speriați: încă nu am răsucit subiectul pe toate părțile.

Înclinarea orbitelor planetelor Mercur și Venus
Înclinarea orbitelor planetelor Mercur și Venus

De exemplu, nu am abordat problema înclinării orbitelor.

Este bine (de) știut că orbitele planetelor nu au aceeași înclinare cu cea a Pământului. Planetele pot fi „mai sus” sau „mai jos” față de planul orbitei Pământului, ales plan al sistemului solar.

Astfel, alinierea planetelor presupune așezarea pe o linie și situarea în același plan.

Înclinarea orbitei planetei Marte
Înclinarea orbitei planetei Marte

Mulți uită că orbitele planetelor sunt înclinate și în orice moment aceastea se află mai sus sau mai jos față de planul sistemului solar. Cei care nu uită se întreabă: „Dar nu cumva planetele, rotindu-se în jurul Soarelui, se pot găsi în același plan?”. Răspunsul este „da”, dar destul de rar multe deodată. Vom vedea mai jos cât de improbabilă este situarea planetelor în același plan.

Înclinarea orbitelor planetelor Marte și Jupiter
Înclinarea orbitelor planetelor Marte și Jupiter

Orice planetă se rotește în jurul Soarelui pe drumul ei, numit „orbită”, înclinat mai mult sau mai puțin față de drumul Pământului. Înclinările orbitelor sunt cele din tabelul de mai jos, unde se vede că Mercur are traseul cel mai înclinat.

Planetă Înclinarea orbitei
Mercur
Venus 3,4°
Marte 1,9°
Jupiter 1,3°
Saturn 2,5°
Uranus 0,8°
Neptun 1,8°
Pluto 17,2°

Dar fiecare planetă, în mișcarea de revoluție, trece prin două locuri unde orbita sa se intersectează cu cea a Pământului (planul sistemului solar). Cele două locuri se numesc „noduri” și fiecare planetă trece pe acolo de două ori pe revoluție.

Mai jos găsiți  perioada dintre trecerile la noduri (jumătate din perioadele de revoluție în jurul Soarelui).

Planetă Trece prin planul sistemului solar la fiecare:
Mercur 44 zile
Venus 112,4 zile
Marte 343,5 zile
Jupiter 5,9 ani
Saturn 14,7 ani
Uranus 41,9 ani
Neptun 81,9 ani
Pluto 124 ani

După cum vedeți fiecare planetă trece printr-un nod al orbitei cu atât mai rar cu cât perioada de revoluție este mai mare. Sansele ca planetele să se afle în același plan scad cu creșterea numărului de planete. Două planete se pot găsi în același plan, de obicei cele mai rapide între ele, dar trei destul de rar. Ca să nu mai vorbim de patru, cinci sau șase…

Înclinarea orbitelor planetelor Jupiter și Saturn
Înclinarea orbitelor planetelor Jupiter și Saturn

Următoarea trecere prin planul sistemului solar a planetei Mercur se va produce pe 12 feb 2013. Venus va trece la nod pe 10 mai 2013, Marte pe 25 mai 2013 și Jupiter pe 8 nov 2013. După cum vedeți nu se află toate în același plan în același moment. Și aici am dat ca exemplu planetele „rapide”. Dacă așteptați și după Neptun, ne vedem pe 29 decembrie 2084!

Înclinarea orbitelor planetelor Uranus și Neptun
Înclinarea orbitelor planetelor Uranus și Neptun

După cum vedeți planetele nu se află în același plan în același timp. Totuși uneori două planete se pot afla în același plan cu Pământul și unii se vor bucura: alinierea planetelor! Calmați-vă și răspundeți la următoarea întrebare: sunt planetele și în aceeași direcție?

În octombrie 2023 planetele Venus și Mercur se vor afla în planul sistemului soalar. Dar nu și în aceeași direcție
În octombrie 2023 planetele Venus și Mercur se vor afla în planul sistemului soalar. Dar nu și în aceeași direcție

Exact: nu sunt.

Nu sunt pentru că poziția nodurilor nu coincide. Doar planetele Marte și Mercur au nodurile orbitei aproximativ în aceeași direcție, restul aflându-se în direcții total diferite.

Ce trebuie să înțelegem din cele de mai sus: foarte rar câteva planete pot fi situate în aceeași direcție. Și mai rar pot fi situate în același plan. Incredibil de rar (imposibil de calculat cu precizie) se pot afla în aceeași direcție și în același plan.

Rezultă că toate planetele nu se pot alinia (mai ales dacă iei în calcul și faptul că în timp nodurile orbitelor rotesc în jurul Soarelui, cu tot cu orbită – despre asta într-un episod viitor).

4 comments

  1. Evident aceasta parte a 2-a ai facut-o datorita mie :)! De fapt ar trebui sa stergi prima parte, din care reiese ca planetele nu se pot alinia ca asa vrei tu (asta era si problema mea) si sa ramana doar aceasta parte a 2-a unde fiecare precizare facuta este foarte bine argumentata. Si in final ajungem la aceeasi concluzie: matematic nu poti sa excluzi probabilitatea ca planetele sa se alinieze in urmatorul infinit de ani (fie toate intr-o parte a Soarelui, fie in cealalta, fie cateva intr-o parte si restul in partea opusa), cu conditia ca si ele sa existe la infinit.

  2. Dar o aliniere pe o axa imaginara, precum limbile ceasului in dreptul orei 12, exact la 12 ore odata, asta se poate, chiar daca nu-s si in acelasi plan. Oare cand va fi posibil acest eveniment cosmic? Si inca o intrebare as mai avea, dar nu stiucum s-o formulez mai clar… Constelatia Pegasus unde ar aparea pe cer in acel moment?

  3. Primele 5 scheme ar fi foarte frumoase in 3D; in 2D asa cum sant figurate ar fi fost util sa le fi adaugat un sistem de coordonate x,y,z, orbita revolutiei Terrei fiind in x,y. Ar fi fost mult mai sugestiv. Oricum e interesant si atat. Multumim.

  4. Alinierea planetelor se va face exact pest 3000.64444 miliard de ani, asa ca stati calmi si doar asteptati.. mai este putin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s