Un asteroid printr-un binoclu

Apropierea asteroidului 2012 DA14 de Pământ este interesantă prin depărtarea destul de mică la care trece față de unica noastră planetă.

Pământul văzut de pe asteroid. Orbitele sunt cele ale sateliților artificiali. Imagine: Winorsa
Pământul văzut de pe asteroid. Orbitele sunt cele ale sateliților artificiali. Imagine: Winorsa

Va trece pe la numai 27.000 de km depărtare de noi, importantă fiind sintagma „va trece”. Și mai interesant este faptul că îl vom putea vedea prin binoclu, dacă știm să ne orientăm pe cer. În sfârșit nopțile petrecute afară, cu o hartă și o lanternă, identificând puncte luminoase cu nume ciudate, vor avea un folos (în afară de impresionat fete/băieți la focul de tabără).

Dacă aveți un binoclu 7×50 și dacă puteți recunoaște o singură constelație, veți putea vedea asteroidul. Dar, pentru că piatra spațială se deplasează repede printre stele, va trebui să fiți rapizi și să îndreptăm binoclul în direcția potrivită. Iată cum se face.

Pe harta de mai jos găsiți traiectoria asteroidului printre stele în noaptea de vineri spre sâmbătă (15 spre 16 februarie). Poziția asteroidului este marcată cu plus și are lângă ea ora și minutul la care este valabilă. De exemplu, fix la ora 22, asteroidul se va afla în stânga (est) stelei Denebola din constelația Leo. Nu se va vedea cu ochiul liber, dar dacă îndreptați binoclul înspre stea ar trebui ca între 21:58 și 22:03 să îl vedeți cum trece prin zonă. Dacă vă uitați la acea stea la ora 21:45 nu veți vedea asteroidul și la fel după ora 22:05.

Faceți în așa fel încât steaua să se vadă la marginea din dreapta în binoclu și veți vedea cu siguranță asteroidul.

Hartă pentru identificarea asteroidului 2012 DA14
Hartă pentru identificarea asteroidului 2012 DA14

Cheia găsirii asteroidului constă în identificarea stelelor pe lângă care va trece și îndreptarea binoclului înspre ele, la ora potrivită. Faceți ca mai sus pentru fiecare stea de mai jos și veți putea vedea de mai multe obiectul.

Iată o listă de stele și ore:minute:

  • steaua eta din Virgo, între 21:40 și 21:42
  • steaua pi din Virgo, între 21:48 și 21:53
  • steaua omicron din Virgo între 21:53 și 21:55
  • steaua beta din Leo între 21:58 și 22:03
  • steaua 7 din Coma Berenices între 22:11 și 22:17
  • steaua gamma din Coma Berenices între 22:18 și 22:23
  • steaua beta din Canes Venatici între 22:42 și 22:47
  • steaua 5 din Canes Venatici între 23:05 și 23: 13
  • steaua delta din Ursa Major (Carul Mare) între 23:22 și 23:30

După ora 23 va fi greu să vedeți asteroidul printr-un binoclu 7×50, mai ales din orașe. Puteți începe să îl căutați începând cu ora 21:30, cel mai ușor de găsit fiind de atunci până pe la ora 23, cât timp strălucirea este mai mare. Ca poziție pe cer, cel mai ușor de găsit va fi la ora 23:30 când va trece prin Carul Mare (neconstelație pe care toată lumea o știe).

Cam așa se face pentru a urmări un obiect rapid pe cer: pregătești harta, identifici stelele pe lăngă care va trece și te uiți la ora potrivită la ele.

Dacă nu găsiți asteroidul este numai vina voastră: nu ați învățat constelațiile bine.

2 comments

  1. Avem telescopul pregatit si google skymap deschis…asteptam cu nerabdare 😉 multumim pentru explicatiile atat de precise

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s