O cometă pentru Marte

E timpul ca nisipul de pe Marte să fie martorul unui fenomen astronomic spectaculos.

Orbita cometei și apropierea de Marte. Animație: Halley, http://www.ipa.nw.ru/halley/en/. Click pentru imagine mai mare
Orbita cometei și apropierea de Marte. Animație: Halley, http://www.ipa.nw.ru/halley/en/. Click pentru imagine mai mare

Nou descoperita cometă C/2013 A1 (Siding Spring) deja face furori pe net, pentru că va trece la numai un milion de km depărtare de planeta roșie. În 2014.Avem de-a face cu o cometă descoperită în două locuri din SUA, care are o orbită năstrușnică: se apropie de orbita planetei Marte. Nu ar fi mare lucru, daca atunci când cometa se află la cea mai mică depărtare de orbita planetei și Marte se va afla în zonă.

Rezultatul? Pe 19 octombrie 2014 cele două obiecte se vor afla la 101.714 900.000 de km unul de altul. Unii spun că este puțin dar gândițila scară: înseamnă 15 139 diametre ale planetei Marte. Destul de departe pentru un obiect de numai câțiva km. Dar cometa are și coadă, spun unii. Da are, dar este mai rarefiată decât fumul de țigară. La fel cum nu te doboară pe tine de pe scaun, nici Marte nu va simți nimic.

De planeta noastră nici o cometă nu s-a apropiat la fel de mult, cu toate că în 1910 am trecut prin coada cometei Halley.

Cometa C/2013 A1 văzută de pe Marte
Cometa C/2013 A1 văzută de pe Marte

Sigura parte spectaculoasă a descoperirii constă în faptul că de pe Marte se va vedea o cometă strălucitoare, la miezul nopții. Dacă le ratăm pe cele care se văd de pe Terra… mai avem o șansă!

3 comments

Leave a comment