Cometa observată

În ultima săptămână au apărut observații ale cometei făcute din țara noastră.

Cometa C/2011 L4 PANSTARRS fotografiată din București. Foto: Mihai Dascălu
Cometa C/2011 L4 PANSTARRS fotografiată din București. Foto: Mihai Dascălu

Obiectul devine din ce în ce mai ușor de observat, mai ales că va începe să se vadă pe un cer întunecat.

În ultimele zile cometa s-a văzut numai prin binoclu, chiar dacă strălucirea este destul de mare. Motivul este simplu: nu s-a putut vedea pe un cer de noapte ci pe cerul încă iluminat de razele Soarelui, contrastul între cometă și cer fiind destul de mic. Situația se va îmbunătăți după 18-19 martie  și ne așteptăm să vedem cometa cu ochiul liber ceva mai „mare” decât Luna.

Cometa C/2011 L4 PANSTARRS. Foto: Max Teodorescu
Cometa C/2011 L4 PANSTARRS. Foto: Max Teodorescu

Pe 13 martie prin binoclu se distingea nucleul (pseudo-nucleul) cometei, care are aspect de stea cu magnitudinea  între 1 și 2 (dificil de estimat pentru că nu se vedeau și stele) și un evantai luminos, mai strălucitor pe muchia din dreapta, coada cometei. Mărimea aparentă a cometei era de aproape un grad. Aspectul prin binoclu se aseamănă mult cu ceea ce vedeți în imaginea de mai sus.

Observații fotografice

Cronologic, prima observație aparține lui Max Teodorescu, fotografia lui fiind datată 10 martie, ora 19:07. La acea oră cometa se afla la numai două grade deasupra orizontului, ceea ce este foarte puțin: privește înspre orizont, întinde mâna și privește cu un ochi unghia de la degetul mare. Aceasta ocupă două grade pe cer. Pune degetul la marginea orizontului și vei vedea cât de „jos” era cometa.

Cometa C/2011 L4 PANSTARRS. Foto: Maximilian Teodorescu
Cometa C/2011 L4 PANSTARRS. Foto: Maximilian Teodorescu

Pe 11 martie a fost fotografiată/văzută de Alin Țolea din Pawnee National Grassland, USA. Găsiți imaginea mai jos.

Cometa C/2011 L4 PANSTARRS. Foto: Alin Țolea
Cometa C/2011 L4 PANSTARRS. Foto: Alin Țolea

Pe 12 a fost văzută de mai multe persoane: de Sorin Hotea (Sighet) și Florin Marc (Tg. Mureș).

Cometa C/2011 L4 PANSTARRS. Foto: Sorin Hotea
Cometa C/2011 L4 PANSTARRS. Foto: Sorin Hotea

Găsiți fotografii mai multe pe site-ul lui Sorin (http://astro-info.ro/), unde se află și o animație spectaculoasă.

Cometa C/2011 L4 PANSTARRS. Foto: Florin Marc
Cometa C/2011 L4 PANSTARRS. Foto: Florin Marc

Din seara de 13 martie avem rapoarte de observații in sudul țării, cometa fiind observată inclusiv din centrul Bucureștiului (terasa Observatorului), după cum se vede mai jos.

Cea mai bună imagine a acestei seri a fost făcută de Cătălin Păduraru, care a surprins secera subțire a Lunii, cometa, norii și culorile minunate ale cerului. Nu mă credeți? Priviți mai jos. Vizitați apoi site-ul lui Cătălin pentru mai multe fotografii.

Cometa C/2011 L4 PANSTARRS. Foto: Cătălin Păduraru
Cometa C/2011 L4 PANSTARRS. Foto: Cătălin Păduraru

Avem o animație de la Mircea Răduțiu, care a fotografiat cometa din Buftea, și de la Mihai Dascălu care a surprins-o de pe terasa Observatorului Urseanu.

Și alți pasionați de astronomie au văzut cometa. Îi găsiți pe forumul astronomy.ro sau pe listele de discuții de astronomie (imaginile de mai sus au fost luate de pe lista SARM).

Mai jos găsiți site-urile autorilor:

Cometa rămâne pe cerul de seară, îndepărtându-se aparent și fizic de Soare. În primul caz înseamnă că obiectul rămâne pe cer mai mult timp după ce apune Soarele, iar al doilea că strălucirea cometei scade. Așteptăm să devină vizibilă cu ochiul liber în următoarele zile, când apune la mai mult de 75 de minute după Soare.

Poziția cometei față de Soare
Poziția cometei față de Soare

2 comments

  1. […] “În ultimele zile, cometa s-a văzut numai prin binoclu, chiar dacă strălucirea este destul de mare. Motivul este simplu: nu s-a putut vedea pe un cer de noapte, ci pe cerul încă iluminat de razele Soarelui, contrastul între cometă și cer fiind destul de mic. Situația se va îmbunătăți după 18-19 martie  și ne așteptăm să vedem cometa cu ochiul liber“, a scris Adrian Şonka, de la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu din Bucureşti. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s