Cometa observată din spațiu

Cometa C/2011 L4 PANSTARRS arată din ce în ce mai bine: de la sol și din spațiu. O galerie cu primele fotografii românești se găseste aici, și alta, adusă la zi, pe contul de facebook al astro-info.ro.

Cometa C/2011 L4 PANSTARRS observată din spațiu. Foto: NASA/STEREO B
Cometa C/2011 L4 PANSTARRS observată din spațiu. Foto: NASA/STEREO B

Dar să nu uităm imaginile luate de către satelitul/telescopul solar STEREO B, în care cometa este din ce în ce mai spectaculoasă. În animația de mai sus se văd zeci de cozi, produse de particulele de praf de mărimi diferite. Vântul solar sortează particulele de praf după mărime, acestea pozitionându-se diferențiat față de Soare și cometă.

Animația a fost realizată din imagini descărcate de pe site-ul SECCHI al Observatorului Naval SUA, unde se află imaginile luate de sondele STEREO A și B.

Remarcați, desigur, planeta voastră, Pământul!

3 comments

 1. Salut,

  Cum se masoara luminozitatea unei comete? Mai exact Cometa de anul acesta, C/2012 S1 (ISON), va fi conform diferitelor surse, luminoasa cat luna in patrar sau chiar cat luna plina. Cand vorbim de aceasta luminozitate ne referim la luminozitatea aparenta a nucleului (ca cea a unei stele sau planete vazuta de pe pamant) sau la cea totala, cea in care luam in calcul si luminozitatea generata de suprafata cozii cometei?

  Si a doua intrebare: cum creste in intensitate luminozitatea unei comete? in functie de masa nucleului si apropierea de catre soare? Adica, daca Mercur s-ar fi aflat la perigeul cometei Pannstars, ar fi luminat mai intens pe cerul nostru?

  Multumesc mult,

  • Stralucirea cometelor se calculeaza printr-o formula obtinuta empiric (prin studierea stralucirii cometelor aparute) care tine cont si de departarea lor de Soare si Terra. Este necesar sa tii cont de departarea cometei de Terra pentru ca acestea emit lumina. Este necesar sa tii cont de departarea ei de Soare pentru ca si reflecta lumina acestuia. Principiul este ca stralucirea cometelor scade cu patratul distantei. Formula care se foloseste atunci cand apare o cometa este

   m1 = m0 + 5log(delta) + 2.5nlog(r)

   m1 stralucirea calculata
   m0 stralucirea pe care o are o cometa are se afla la o unitate astronomica de Soare si de Terra (o unitate astronomica – distanta Pamant-Soare)
   delta – distanta cometei fata de Terra
   r – distanta cometei fata de Soare

   De obicei cometele nu respecta formula, calculandu-se una pentru fiecare (dupa stralucirea pe care o are cometa).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s