Observă cometa PANSTARRS

Cometa PANSTARRS se află tot pe cerul de seară și începe să se vadă cu ochiul liber. Până în prezent, din cauză că nu s-a văzut pe un cer de noapte, cometa s-a văzut doar prin binoclu. O puteți găsi în ultima săptămână a lui martie printre stelele din Andromeda.

Poziția cometei PANSTARRS
Poziția cometei PANSTARRS

Pentru identifica astrul folosiți-vă de obiecte strălucitoare. Porniți de la Jupiter și coborâți la Pleiade (Cloșca cu Pui). De acolo priviți mult înspre dreapta, unde se află un W de stele, Cassiopeia. Atenție căci este întors pe o parte.

Deja cunoașteți câteva repere pe cer. Folosindu-le puteți ajunge la cometă: o linie de la Jupiter înspre Pleiade prelungită înspre orizont vă duce relativ aproape de locul unde se află cometa. Îndreptați binoclul în acea zonă și căutați în dreapta sus și jos o pată luminoasă alungită.

Puteți folosi și stelele din Cassiopeia, tot prin prelungirea unei linii imaginare. Cu binoclul veți căuta la stânga. Vedeți mai jos.

Cum poți găsi cometa în cazul în care nu se vede cu ochiul liber
Cum poți găsi cometa în cazul în care nu se vede cu ochiul liber

Respectați orele de mai sus, unghiurile și săgețile, și veți vedea cometa.

Succes la vânătoarea stelei păroase!

3 comments

  1. Sa inteleg ca in zilele viitoare, cometa va atinge o magnitudine aparenta suficienta, cat sa poata fi vazuta cu ochiul liber? Pana acum eu nu am vazut nimic, asta poate pentru ca eu nu am binoclu, telescop s.a.m.d.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s