Styx și Kerberos

Doi dintre sateliții lui Pluto sunt mândrii posesori ai unor nume: din P4 și P5 au devenit Kerberos și Styx.

Aglomeratie mare la Pluto
Aglomeratie mare la Pluto

Numele au fost alese dintr-o listă mai lungă, prin vot de către oricine a avut chef să voteze. Numele propuse au fost: Acheron, Alecto, Cerberus, Erebus, Elysium, Eurydice, Hecate, Hercules, Hypnos, Lethe, Melinoe, Obol, Orpheus, Orthrus, Persephone, Sisyphus, Styx, Tantalus, Tartarus, Thanatos, Vulcan.

Podiumul a fost ocupat de Vulcan (locul I), Styx (locul II) și Cerberus.  Uniunea Astronomică Internațională a ales Styx și Kerberos.

Vulcan nu a putut fi folosi pentru că nu are legătură cu Pluto, una din regulile de baza pentru numele date în sistemul solar fiind să se respecte mitologia locului. O altă regulă este să nu se folosească nume deja folosite, iar Vulcan este numele ipoteticei planete dintre Mercur și Soare (niciodată descoperită). Chiar și numele de Cerberus a avut probleme, existând un asteroid denumit așa. Artificiul folosit a constat în schimarea notației din Cerberos în Kerberos (de fapt numele grecesc al zeului).

Pluto și Charon la scară față de Pământ. Screenshot Wolfram Mathematica
Pluto și Charon la scară față de Pământ. Screenshot Wolfram Mathematica

Putem vorbi încă din 2005 de un adevărat „sistem” la Pluto: avem două obiecte mari Pluto și Charon care se atrag reciproc, învârtindu-se în jurul centrului comun de masă. În afară lor există alte patru corpuri, două cu mărimea de aproximativ 100  de km și două mai mici de 10-20 km mărime. Cele patru corpuri mici se rotesc în jurul centrului comun de masă al sistemului Pluto-Charon și nu în jurul lui Pluto, cele două obiecte fiind considerate o planetă dublă.

Diferența de mărime între Pluto, Charon și  unul dintre sateliții mici ai sistemului. Screenshot Wolfram Mathematica
Diferența de mărime între Pluto, Charon și unul dintre sateliții mici ai sistemului. Screenshot Wolfram Mathematica

Apare din ce în ce mai des ideea că sistemul Pluto and Co. s-a forma în urma unei colizuni a două obiecte mai mari, rezultând un sistem bogat în obiecte mici, dintre care s-au descoperit doar patru.

Mai sunt doar doi ani până când sonda New Horizons ajunge acolo așa că încercați să rămâneți în viață.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s