Ziua celor două conjuncții

Ziua de 22 iulie este cea în care veți putea vedea de două ori doi aștri apropiați unul de altul.

Dimineața – 22 iulie, ora 5:30

Începem de dimineață, ora 5:30, când, înspre est, planetele Marte și Jupiter se vor afla atât de aproape una de de alta încât se vor vedea în același câmp prin telescop/lunetă, la putere mică de mărire.

Pentru a vedea cele două planete trebuie doar să priviți înspre est, aproape de orizont, să căutați cel mai strălucitor obiect (care este planeta Jupiter) și să încercați să vedeți și pe Marte, aflat în stânga sus, foarte aproape de Jupiter. Folosiți un binoclu și imaginea se va schimba: apar și patru sateliți ai lui Jupiter dar și o stea strălucitoare, Tejat Posterior din Gemini.

Marte și Jupiter pe cerul de dimineață
Marte și Jupiter pe cerul de dimineață

Veți vedea că Marte pare mic iar Jupiter mare și chiar așa este. Marte se va afla de aproape trei ori mai aproape de noi decât Jupiter, dar  fiind de 21 de ori mai mic, pare și prin telescop la fel.

Seara – 22 iulie, ora 21:30

Seara vom avea pe Venus lângă Regulus. Venus este cea mai strălucitoare planetă și nu poate fi confundată cu nimic. Priviți înspre vest mai aproape față de orizont  și veți vedea un astru strălucitor. Ați ghicit: este Venus.

Chiar lângă planetă se află steaua Regulus din Leo, vizibilă destul de greu cu ochiul liber, dar ușor prin binoclu. Prin telescop/lunetă veți găsi priveliștea minunată.

Venus și Regulus aproape una de alta în seara de 22 iulie
Venus și Regulus aproape una de alta în seara de 22 iulie

Nu vă limitați la ziua de 22 iulie. Priviți aceleași zone de pe cer, la aceleași ore și în zilele de 20,21, 23 și 24 iulie pentru că planetele se mișcă!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s