Vești despre ISON

ISON este cometa care în decembrie 2013 ar putea deveni foarte strălucitoare, vizibilă cu ochiul liber chiar și în timpul zilei. Totul depinde de modul în care crește strălucirea ei, pe măsură ce se apropie de Soare.

Strălucirea teoretică și observată a cometei ISON. Grafic: Comet for Windows/străluciri de la Minor Planet Center
Strălucirea teoretică și observată a cometei ISON. Grafic: Comet for Windows/străluciri de la Minor Planet Center

Pentru a determina rata de creștere a strălucirii trebuie să observăm cometa, însă în ultima luna nu s-a putut, aceasta fiind undeva în dreptul Soarelui. Insă Soarele „s-a dat la o parte” și ISON a redevenit observabilă…

De la mijlocul lui august cometa poate fi văzută dimineața, bineînțeles numai prin telescoape mari. Au apărut și observațiile, care ne arată că strălucirea ei crește mai lent decât ne așteptăm.

Mai sus găsiți un grafic pe care sunt trecute observațiile realizate la această cometă, adică estimări de strălucire de pe imagini. Strălucirea teoretică este linia roșie, iar cu negru observațiile. Comportamentul real al cometei este dat însă de punctele negre și privindu-le se vede clar că strălucirea s-a indepartat de  calcule.

Poziția cometei ISON pe 28 august 2013
Poziția cometei ISON pe 28 august 2013

Ori calculele arătau că strălucirea cometei va fi atât de mare încât o vom putea vedea cu ochiul liber în timpul zilei, timp de două-trei zile. În prezent aceste estimări nu mai par reale, maximul de strălucire calculat folosind observațiile noi arătând magnitudinea 5 la maxim, adică de abia vizibilă cu ochiul liber.

După ce ați umplut șervețelele de lacrimi, vă spun ca dracul nu e atât de negru.  În primul rând strălucirea cometei observată recent poate fi subestimată din cauza cerului prea luminos (cometa se vedea în crepuscul) și pierderea de lumină la trecerea prin atmosfera terestră (cometa era jos față de orizont la momentul observațiilor). În săptămânile următoare, pe măsură ce ISON se îndepărtează aparent de Soare, vom avea noi măsurători de strălucire, care se pot apropia mai mult de curba inițială și vom putea face altă comparație între teorie și realitate.

În al doilea rând, cometele sunt imprevizibile. Ne așteptăm ca o cometă care nu a mai simțit niciodată lumina Soarelui să se consume rapid, devenind mai strălucitoare decât calculele, inainte să se afle la cea mai mică depărtare de Soare. ISON nu face așa, semn că nu prea știm la ce să ne așteptăm.

Am prezentat faptele și am aflat că încă nu știm cât de strălucitoare va deveni cometa.

2 comments

  1. Ceva noutati despre ISON?!
    Cand va deveni vizibila si de la noi, sau cum o putem observa daca este deja?
    Cu stima!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s