ISON nu vine peste noi

Se pare că și în acest an avem un sfârșit al lumii, la fel de lucrativ ca cel de anul trecut. Și cu același rezultat.

Cometa ISON. Din păcate frumusețea aceasta de cometă nu va cădea în capul celor care nu au ce face. Foto: NASA, ESA, and the Hubble Heritage Team (STScI/AURA)
Cometa ISON. Din păcate frumusețea aceasta de cometă nu va cădea în capul celor care nu au ce face. Foto: NASA, ESA, and the Hubble Heritage Team (STScI/AURA)

De data asta unora li s-a făcut frică de cometa ISON, care se rotește în jurul Soarelui văzându-și de treaba ei.

În primul rând se tem că obiectul se va apropia prea mult de Pământ, atât de mult încât ar putea cădea pe planeta noastră. Iată de ce este aberant să gândești acest lucru.

De unde reiese faptul că nu ne este frică de ISON

În primele zile de la descoperire, traiectoria unei comete este o necunoscută pentru astronomi. Ei observă (văd) unde se află obiectul, compară poziția lui cu cea a steleleâor din jur și, cunoscând poziția stelelor, determină poziția cometei.  Dacă ai determinat în câteva ore câteva poziții, poți afla traiectoria cometei în perioada aceea.

Acum intervin legile naturii, cele după care se rotesc cometele în jurul Soarelui fiind determinate acum ceva timp (daca nu vă convin adresați nemulțumirile lui Newton, Kepler sau Einstein, plus altor sute de necunoscuți). Luam pozițiile observate și calculăm traiectoria completă a cometei, valabilă în viitor dar și în trecut. Toate bune și frumoase, numai că dacă ai puține observații traiectoria calculată nu va fi foarte precisă. Noile observații vor arăta cometa în  poziții puțin diferie, acestea fiind folosite la un nou calcul de traiectorie.  În felul acesta orbita cometei poate fi calculată precis, cu cât există mai multe observații cu atât orbita calculată fiind mai precisă.

Dacă ai de-a face cu o cometă nou descoperită, traiectoria ei este destul de incertă și speculațiile mari. Atunci, dacă și traiectoria cometei se intersectează cu cea a Pământului, te poti teme de un eventual impact și îți poți face provizii de murături în padure.

Însă ISON nu este o cometă nou descoperită. A fost descoperită în septembrie 2012 dar observată încă din 2011, existând atât de multe observații făcute încât traiectoria este foare precisă (găsiti toate observațiile aici si le puteți citi noapte înainte de culcare).  Știm că traiectoria este precisă pentru că putem calcula unde o să se afle cometa maine seară și când ne vom uita o vom găsi acolo. Chiar și marile telescoape, care au un câmp vizual extrem de mic, pot fi îndreptate înspre cometă, observațiile efectându-se cu succes.

Orbita cometei ISON nu se intersectează cu cea a Pământului, cea mai mică depărtare la care se vor afla cele două corpuri fiind de 64 de milioane de km, pe 26 dec 2013. Vom scăpa? Desigur. Dovada (dacă mai e nevoie) este că pe 1 octombrie cometa a trecut la 11 milioane de km de Mare și planeta roșie încă este acolo.

Dacă încă vă mai este că ISON se poate ciocni cu Pământul și NASA nu ne spune, gândiți-vă la faptul că obiectul este observat în fiecare seară de astronomii amatori. Găsiți imaginile lor aici  și fiți siguri că dacă ISON nu s-ar mai afla unde trebuie aceștia s-ar supăra foarte tare. Ar scrie cu majuscule pe forumuri, ar apărea la televizor spunând că ISON nu se mai deplaseaza pe traiectoria ei sau au căuta-o pe cer în alt loc. Chiar și din România cometa a fost observată și vă asigur că va mai fi (mai ales dacă devine strălucitoare).

Buuun. Dar ce ne facem cu mărimea cometei?

De unde reiese faptul că nu contează mărimea…. ci densitatea

Cometa ISON nu este mare. O cometă este de fapt un obiect de numai câțiva km, compus din gheață și praf/pietre. Cât timp stă depare de Soare obiectul rămâne înghețat, dar când dă de căldură gheața sublimează (trece din stare solidă în stare gazoasă, nu că nu ați ști). Gheața nu dispare ușor precum banii din buzunar în tramvai ci violent, prin jeturi care apar în diferite locuri pe nucleu. Gazul iese în spațiu, praful este eliberat și iese în spațiu, nucleul (mic de câțiva km) fiind înconjurat acum de un nor gazos, bulgări de zăpadă dar și praf.

Aceasta este „coama” cometei, un nor care poate atinge sute de mii de km, de aici reieșind faptul că ISON este mai mare decât Pământul. Este, dar dacă te-ai afla în coamă nici nu ti-ai da seama, pentru densitatea este mică. Materialul emis de cometă rămâne în urmă formând „coada” și ea extrem de rarefiată.

S-au studiat extrem de multe comete, câteva sonde spațiale trecât și prin coama/coada lor, ca să fim extrem de siguri de acest lucru. Chiar dacă prin absurd coama cometei ISON ar ajunge până la Pământ, planeta noastră ar fi lovită de un nor. E ca și cum te-ai da cu capul de ceață. Doare nu?

Nu. Cometa ISON nu vine peste noi.

Da. Cometa  ISON este mai mare decât Pământul dar în același sens în care un nor e mai mare decât o clădire.

10 comments

  1. @spam-bot
    “celor caruia” ?!?
    Nu crezi ca ar fi bine sa inveti ceva gramatica inainte de a-ti da cu parerea despre ce scriu altii?

  2. Domnule Sonca, va respect cu adevarat munca si bunele preziceri, care s-au dovedit intotdeauna pe cat de comice pe atat de adevarate si la obiect. Insa, trebuie sa lansez la randul meu un semnal de alarma. Nu pot sa nu constat ce se intampla in SUA de ceva vreme, de cand, ordine directe din partea presedintiei, vizeaza distribuirea de alimente prin programul FEMA si cum pregatirile ,,schizofrenice” nu pot arata decat o cunostere foarte buna a unui fenomen care noua ne este eminamente necunoscut. America se pregateste pe buna dreptate de o furtuna magnetica, pentru care deja a dislocat ajutoare de milioane de dolari. Ii rog pe toti cei interesati de acest fenomen sa caute pe you tube mai ales… Internetul este plin pana la refuz de amenintari fondate si pregatri febrile. Noi in schimb vad ca preferam sa o tinem ,,langa” cu ale noastre exploatari de aur, pana cand probabil noaptea telecomunicatiilor ne va face sa nu ne mai vedem om cu om…
    Nu sunt nicidecum un impatimit al teoriilor conspiratiei, ci constat ce se intampla si ma intreb: cum de romanii nu vorbesc absolut deloc despre acest subiect? ca si cum cu totii am trai pe alta planeta sau pe sub pamant…
    Va rog astfel domnule Sonca, in masura in care puteti face putina ,,lumina” in subiect sa o facet cu cea mai mare seriozitate.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s